Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin minden örökbefogadást jóváhagyott – de hány egyedülálló szülő kérelme akadt fenn?

2021. augusztus 18., szerda 10:34

Március óta megközelítőleg tíz egyedülálló szülő örökbefogadási kérelmét hagyta jóvá Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter – számolt be róla az RTL Klub híradója.

A márciusi választóvonal azért lényeges, mert ekkor lépett hatályba az a rendelkezés, amely szerint csak azokat a gyerekeket lehet kiajánlani egyedülállóknak, akikre az egész országban nemet mondtak a jelentkező házaspárok. Azóta a családokért felelős tárca nélküli miniszter személyes döntésén múlik, hogy egy állami gondozott gyermek egyedülálló szülőhöz kerülhet-e.

Eddig minden olyan kérelmet jóváhagytam, ami hozzám érkezett

 – közölte kérdésre válaszolva Novák Katalin. Ez körülbelül tíz kérvényt jelent, ezek azonban csak azok a kérelmek, amelyeket korábbi szinteken pozitívan bíráltak el, és így eljutott a miniszterhez. Az nem derült ki, hogy pontosan hány kérvényt utasítottak el az illetékesek, sem az, hogy összesen hány kérvény vár elbírálásra jelenleg.

A nyílt örökbefogadással foglalkozó Bölcső Alapítvány vezetője, Budavári Zita elmondta: az elmúlt egy-két évben jelentősen megnőtt azoknak az örökbefogadni vágyó egyedülállóknak a száma, akik megkeresik az alapítványt is. Szerinte a jelenlegi rendszer kárvallottjai azok a gyermekek, akiknek egyébként már nincs esélyük rá, hogy házaspár fogadja örökbe őket.

Rovatok