Index Vakbarát Hírportál

Keleti vakcinával sincsenek leküzdhetetlen akadályok Ausztriában

2021. augusztus 19., csütörtök 12:57

Nem kell feltétlenül hátrányként megélni, ha kínai Sinopharm-vakcinával vagy az orosz Szputnyikkal oltottak minket, és Ausztriába szeretnénk utazni nyaralás/pihenés céljából. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, milyen szabályok vonatkoznak ránk és hogyan tudjuk kisebb kényelmetlenségek árán akadálymentesíteni az utazásunkat és az ausztriai tartózkodásunkat. Segítünk!

Minden út előtt javasolt, hogy az adott célország konzuli és követségi tájékoztatását figyelmesen átolvassuk, hiszen ott minden fontos információt részletesen megtalálhatunk a beutazási feltételekről.

Ha keleti vakcinával oltottak minket, lényeges különbség, hogy a Sinopharmot igen, a Szputnyikot nem fogadják el belépésnél.

Ha többnapos ausztriai nyaralást/pihenést tervezünk, a keleti vakcinák mellett két-három naponta tesztre lesz szükségünk. Ezek tárolásának legegyszerűbb módja, ha letöltjük az osztrák szociális minisztérium és a szövetségi informatikai központ (Bundesrechenzentrum – BRZ) ingyenes applikációját, a Grüner Passt (Zöld igazolvány).

Az osztrák applikáció offline menti el és dolgozza fel az oltásról (Impfzertifikat), a teszteredményről (Testzertifikat), valamint a betegségből való felgyógyulásról (Genesungszertifikat) szóló igazolásokat, csak a felhasználó mobiltelefonján teszi elérhetővé.

Az app használata egyszerű, letöltése után vagy beolvassuk a kinyomtatott tesztigazoláson látható QR-kódot, vagy hozzáadjuk a telefonunkra elmentett pdf-fájlt. Az igazolásunk aktív internetkapcsolat nélkül is bemutatható.

Az EESZT-ből letöltött uniós vakcinaigazolványt és a hazai PCR-tesztet is át lehet konvertálni, mivel azokon szintén rajta van az app által értelmezhető EU-konform QR-kód.

A Grüner Pass azonban a határátlépés után válik igazán fontossá. A szolgáltatások igénybevételénél sem a Sinopharmmal, sem pedig a Szputnyikkal való oltottságot nem fogadják el.

A Grüner Pass abban segítség, hogy a tesztjeinket megjelenítse, amelyeket be kell mutatni, ha például kávézóba, étterembe vagy szállodába megyünk (amellett hogy mindenhol regisztrálják a címünket, az elérhetőségeinket a gyors kontaktkutatás érdekében, ha szükség lenne rá).

Az Austria.info weboldal pontosan leírja, hol van szükség belépési tesztre. Ha ilyen nem áll a rendelkezésünkre, akkor a helyszínen, felügyelet mellett kell elvégezni az egyszeri belépésre jogosító antigéngyorstesztet. Ez viszont koránt sincs mindenhol biztosítva (Bécsben július 1-je óta nem engedélyezett a helyszíni tesztelés), ráadásul csak az adott alkalomra érvényes, egyszeri belépésre jogosít, tehát jobb, ha gondoskodunk arról, hogy legyen mit megmutatni a Grüner Pass segítségével.

Szerencsére egész Ausztriában számos helyen lehet tesztelni. Az Austria.info weboldal ebben is segít. Minden tartományban vannak ingyenes és díjköteles lehetőségek. Többnyire előre kell regisztrálni. A PCR-teszt 72 órán, az antigénteszt 48 órán át érvényes.

Ha nem akarunk mélyen a zsebünkbe nyúlni (Bécsben 25 eurót is elkérnek egy tesztért), kereshetünk ingyenes pontokat. Például a Vöröskeresztnek országszerte vannak antigénvizsgálatra alkalmas tesztpontjai. Előzetes regisztráció szükséges hozzá, és egy rövid, de könnyen értelmezhető leírás alapján magunknak kell elvégeznünk a tesztet. Az eredményt negyed óra-húsz perc alatt küldik meg SMS-ben és e-mailben, onnan pedig pillanatok alatt át lehet vezetni a Grüner Passba.

Egyszerűbb lenne Ausztriában úgy pihenni/közlekedni, ahogy a koronavírus-járvány előtt lehetett, de azért nincsenek leküzdhetetlen akadályok akkor sem, ha keleti vakcinával oltottak minket.

(Borítókép: Járókelők Bécsben 2021. április 1-jén. Fotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images)

Rovatok