Index Vakbarát Hírportál

Hétvégén megússzuk szárazon, de a hétfőben nem lesz köszönet

2021. augusztus 20., péntek 06:19

Melegszik az idő a hosszú hétvégére, de nagy hőségre ezúttal nem kell számítanunk; nemzeti ünnepünkön kellemes időjárás vár ránk – olvasható az Időkép előrejelzésében.

A hűvös hajnal után sok napsütésre, délután megnövekvő gomolyfelhőkre számíthatunk. Ezekből az ország legnagyobb részén csapadék nem várható, legfeljebb egy-egy helyen fordulhat elő átmenetileg jelentéktelen zápor. Gyenge, mérsékelt marad a szél. Hajnalban 7–15, délután 26–30 fokra van kilátás.

Szombaton is sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csak az Északi-középhegység térségében fordulhat elő délután néhol átmenetileg egy-egy futó zápor, kis eséllyel zivatar. Csak helyenként élénkülhet meg az északnyugati szél. A friss hajnalt követően délután 26–31 fokot mérhetünk.

Vasárnap túlnyomóan napos, száraz idő várható, egy-egy rövid ideig tartó gyenge zápor csak elvétve fordulhat elő. Nyugaton élénk lehet a délies szél. Napközben 26 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Hétfőn nyugaton, északnyugaton és helyenként északon már csapadékosabb, szelesebb lehet az idő, zivatarok is kialakulhatnak, és a csúcshőmérséklet is csak 21 és 26 fok között valószínű ezeken a tájakon. Máshol viszont még többórás napsütésre, 28–34 fokos maximumokra van kilátás. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn öt megye híján az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar miatt. Mint írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat hétfőn.

Ennél is pocsékabb lehet a helyzet kedden, amikor egy hidegfront alakíthatja majd időjárásunkat.

Felmehet a vérnyomása

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzésében arról ír, hogy pénteken sem lesz front felettünk. A hűvös hajnali órákban ugyanakkor ismét felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak. A nagy napi hőingás továbbra is vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat idézhet elő.

A melegedés hatására az érzékenyek körében dekoncentráltság, tompaság, bágyadtság, enyhe migrén jelentkezhet.

Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között a napos időszakokban erős fokozatot érhet el, gondoskodjon bőre védelméről. Fogyasszon elegendő vitamint, gondoskodjon a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről – írják.

Rovatok