Index Vakbarát Hírportál

Veszprémben készül a koronázási palást hiteles mása

2021. augusztus 20., péntek 13:04

A koronázási jelvények egyike a palást, amelynek hiteles rekonstrukciója hamarosan a nyilvánosság elé kerülhet a veszprémi Merencsics Tibor jóvoltából.

A Pannon Egyetem mesteroktatója a Veszprém megyei hírportálnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy szerinte sokan azért kicsinylik le a magyarság csodálatos kultúráját, mert nem ismerik.

Szeretném, ha az emberek, mind, akik itt élnek Magyarországon, jobban megismernék legfontosabb lelki forrásainkat és tárgyi ereklyéinket 

– mondta, hozzátéve: veszprémiként bántotta, hogy legszebb és legféltettebb kincsünket, a koronázási palástot alig vagy csak felszínesen ismerik az emberek. Ezért restaurátori források és az eredeti szerkesztési elvek alapján látott hozzá rekonstruálni a levágott részeket a paláston, amelynek a többi koronázási jelvényhez hasonlóan igencsak hányattatott sorsa volt: a történelem folyamán többször eltűnt, majd megkerült, végül 1978-ban a koronával együtt kapta vissza Magyarország az Egyesült Államokból.

A pusztulástól a szakértők szerint az védte meg, hogy az amerikaiak egy zárt alumíniumdobozban tárolták.

Merencsics Tibor most úgy tervezi, 2023 végére készül el a munkával, és szeretné a palást méretarányos, kinyomtatott változatát a nyilvánosság elé tárni.

Rovatok