Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes aligátorteknős napozott egy parádi vendégház udvarán

2021. augusztus 23., hétfő 19:12

Veszélyes aligátorteknőst találtak Parádon egy nyaraló kertjében. Az idei nyár hosszú hétvégéje majdnem tragédiába fulladt egy kikapcsolódni vágyó család számára, ugyanis a vendégház udvarán egy aligátorteknős is napozott, amit ugyan távolról először focilabdának néztek, de közelebb érve már nem volt kedvük „focizni” vele – írja a Metropol.

 A lakók megdöbbenve tapasztalták, hogy egy harapós teknőssel osztoszkodnak az addig nyugodtnak tűnő udvaron.

A Metropol Magyarország Both Zoltán vadállatbefogótól megtudta, hogy azonnal őt értesítették az ügyben, ő pedig el is utazott a Heves megyei Parádra. A szakember több éves tapasztalattal rendelkezik az aligátorteknősök befogásában.

Az utóbbi években  ez volt a tizennyolcadik emberi életre is veszélyes aligátorteknős, amelyet Magyarország vizeiből sikerült befognia és állatkerteknek leadnia, ahol ezek a ragadozók biztonságban élhetnek tovább.

Az aligátorteknősöket minden életkorban egyedileg kell elhelyezni, ugyanis

összeférhetetlen természetük miatt komoly károkat okozhatnak egymásban, akár leharaphatják társaik farkát, lábujjait.

Más teknősfajokkal, és egyéb akváriumi állatokkal soha ne tartsuk együtt! Aki megteheti, az év melegebb hónapjaiban, április végétől szeptember végéig a szabadban is elhelyezheti aligátorteknősét, egy maximálisan szökésbiztos, lehetőleg nagyobb fa által árnyékolt helyen.

Az aligátorteknős kézbevétele nagy odafigyelést, és az állat viselkedésének nagyfokú ismeretét igényli. Ezek az erős állatok nagyon agresszívak tudnak lenni, és meglepő gyorsasággal képesek támadni, ezért kezelésük esetén mindig nagyon körültekintőnek kell lenni.

 Az aligátorteknős tartása összességében nem bonyolult, leszámítva nagy méretét, ennek megfelelően nagy helyigényét, és agresszív természetét, ezért tartása csak megfelelően felkészült, kellően tapasztalt állat tartók számára javasolható. Magyarországon élő olvasóink figyelmébe: az aligátorteknős különösen veszélyes állatfajnak minősül

Magyarországon tartására csak állatkert vagy cirkuszi menazséria kaphat engedélyt.

Rovatok