Index Vakbarát Hírportál

Tűzokádó sárkánnyá válik, aki megkóstolja Magyarország legerősebb chiliszószát

2021. augusztus 23., hétfő 17:33

A Fejér megyei Seregélyesen készül az ország legerősebb chiliszósza. A Chilicum tulajdonosa, Petrohay György szószai egyedülállók: vannak brutálisan erősek, fekete is, nem beszélve a chilis borzseléről.

Az Index meg is látogatta a farmot, ahol sárga, zöld és piros színekben pompáznak az őrült módon csípős paprikák. Mi több, arra vetemedtünk, hogy megkóstoljuk a legerősebbet. Nem kellett volna, ugyanis valósággal lángot okádtunk.

Annak idején, 2016-ban találtuk ki, hogy ezzel akarunk foglalkozni. Tizenhatféle chilit termesztünk, a világ legerősebbjeit. A magokat a tengerentúlról rendeltük, de sok időbe telt, mire megtaláltuk a megfelelő ízeket. Mindig kiemelem, hogy véletlenül se nyúljon senki a szemébe, mert pokoli fájdalmakat fog átélni. Ésszel kell fogyasztani, bőven elég egy kisebb kanálnyi a szószokból, attól függően, hogy ki hogy bírja. Többfajta szószunk van, grillezéshez, pörkölthöz vagy egy jó erős húsleveshez

– meséli Petrohay György. A legerősebb szósza 2 millió 800 ezer értékű a Scoville-skálán, ami elég beszédes, ha azt mondjuk, hogy a magyar hegyes erős zöldpaprika mindössze 2500-as értéket ér el. Ez a szósz könnyen okozhat zsibbadást vagy ájulást, a könnyezés és az orrfolyás azonban garantált.

A világ legerősebb paprikája egyébként a Pepper X, amely 3,180 milliós értéken áll. A könnygázt is a Scoville-skálán mérik, ennek értéke kétmilliótól 5 millió 300 ezer között kóstál, így igencsak vigyázni kell a szószok fogyasztásával.

Rovatok