Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hány kiskorút regisztráltak és oltottak be eddig Magyarországon

2021. augusztus 23., hétfő 16:45

Magyarországon eddig 201 ezren regisztráltak oltásra a 12–17 éves korosztályban, közülük 167 ezren már fel is vették a vakcinát – közölte a kormányzati tájékoztató portál. Ebben a korosztályban idén év elején 590 embert tartott számon a KSH. 

A 12 éven felüliek regisztrálása már június óta lehetséges, de a tanév elején az iskolákban azok is beoltathatják magukat, akik az interneten nem tudnak időpontot foglalni. A vakcinákat augusztus 30-án, 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án fogják beadni a fiataloknak. 

A SZÜLŐK AZ ISKOLÁTÓL KAPNAK TÁJÉKOZTATÁST az oltásról, ÉS AUGUSZTUS 25-ig VISSZA KELL JELEZNIÜK, HOGY KÉRIK VAGY NEM KÉRIK GYERMEKÜKNEK AZ OLTÁST. 

A gyerekeket Pfizer-vakcinával fogják oltani iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak pedig a jelentkezési lapot. Ezeket a szülők e-mailben megkapják. Az első oltást követően három hét múlva kerül sor a második oltásra ugyanabban az iskolában, ahol az első történt.

Az Infostart emlékeztetett arra, hogy a 12–17 éves korosztályban a KSH idén januárban összesen 590 295 főt tartott számon. Ez azt jelenti, hogy eddig 34 százalékuk regisztrált és 28 százalékuk kapott oltást. 

Korosztályokra bontva a statisztika így nézett ki idén januárban:

Mindezt össze lehet vetni még a július közepén közölt átoltottsági adatokkal is. Gulyás Gergely akkor azt közölte, hogy

Mindez azt jelenti, hogy akkor körülbelül 130-145 ezer kiskorú lehetett beoltva. Persze érdemes figyelembe venni, hogy az idő elteltével változik a korosztályok összetétele: sokan átlépnek a felnőttkorba azok közül, akik már megkapták a vakcinát, miközben más gyermekek elérik a 12 éves korhatárt, az oltás alsó küszöbét. 

Rovatok