Index Vakbarát Hírportál

Még negyedóra sem kell, hogy elkapjuk a deltát

2021. augusztus 24., kedd 09:24

Lisziewicz Julianna immunológus, virológus, genetikus szerint mindenkinek, akinek csak módja van rá, vegye fel a harmadik emlékeztető oltást, mert a már most is jelen levő delta-variáns a korábbiaknál jóval agresszívabb, és szükséges immunrendszerünk megerősítése.

A Magyar Narancsnak nyilatkozó szakember elmondta, hogy 

nemcsak a kínai vakcinával oltottaknak kell a harmadik oltás, hanem mindenkinek.

Izraelben csak Pfizerrel oltottak, és az átoltottság mértéke is nagyon magas. Mégis, a negyedik hullám gyakorlatilag ugyanakkora, mint a harmadik volt, és megugrott a súlyos betegek száma. A betegek körülbelül 70 százaléka nem volt beoltva, ami azt mutatja, hogy jól működnek a védőoltások. Hogy csökkentsék a kórházak terhelését és megvédjék a gazdaságot, a boostert – vagyis az emlékeztető védőoltást – be akarják adni mindenkinek, beszélt róla a lapnak a szakember. 

Ha valakinek nulla vagy közel nulla az ellenanyagszintje – ami különösen a 60 év feletti, kínai Sinopharm-vakcinával oltottak között gyakori –, az biztos, hogy nem védett. 

Lisziewicz azonban életkortól függetlenül mindenkinek, vagyis a 60 év alattiaknak is javasolja a harmadik védőoltás felvételét.

Nagyon szorgalmazom, pláne a delta-variáns miatt, ami körülbelül ezerszer fertőzőbb, mint a kínai alfa-variáns. Ha egy gyerek megkapja, elkaphatja tőle az egész osztály, a tanárokkal együtt, és természetesen haza is viszik a vírust

– nyilatkozta a virológus-immunológus szakember.

A delta-variáns agresszív, nem kell negyedóra, hogy elkapjuk a vírust egyszerű beszélgetés közben.

Rovatok