Index Vakbarát Hírportál

Újabb afgánok érkeztek Magyarországra, köztük több mint száz gyerek

2021. augusztus 25., szerda 11:33

Elindult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az a gépjárműkonvoj, amely az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárok újabb csoportját szállítja az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumaiba.

A 114 felnőtt – közöttük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi – és 126 gyermek hatósági karanténba kerül, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik

– írja közleményében a Belügyminisztérium, amit az MTI-nek továbbítottak. 

Hozzáteszik, hogy az objektumokba érkezésüket követően személyenként újabb hidegélelmiszer-csomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kapnak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk is, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése.

Az első mentőakció eredményeképp múlt hét vasárnap, augusztus 22-én nem sokkal éjfél előtt szállt le egy repülőgép Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami az üzbegisztáni Bukharából hozott el 170, a tálibok által elfoglalt Afganisztánból kimentett személyt.

Közben azonnali kivégzéseket hajtanak végre a tálibok az uralmuk alá hajtott afganisztáni területeken, emellett korlátozták a nők jogait, és folytatják a gyerekkatonák toborzását – írta korábban az Index

(Borítókép:  Amerikai katona menekülő afgánokat vezet a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 24-én.  Fotó: Senior Airman Taylor Crul / MTI)

Rovatok