Index Vakbarát Hírportál

Magyar parancsnok irányítja ősztől a koszovói NATO-békefenntartókat

2021. augusztus 25., szerda 12:57

Magyar parancsnok irányítja ősztől a koszovói NATO-békefenntartókat; Kajári Ferenc vezérőrnagy személyében Magyarország 1999-es NATO-csatlakozása óta most először lehet magyar parancsnoka ennek a műveletnek – írja az MTI.

Kajári Ferenc a KFOR állományát adó huszonhét ország (19 NATO-tag és 8 partnerország) katonájának a parancsnoka lesz. Az állomány jelenleg mintegy háromezer-ötszáz emberből áll, ennyien vannak a műveleti területen.

A hadszíntéren lévők számát tekintve Magyarországé a harmadik legnagyobb csapat.

 A honvédség 1996 óta vesz részt béketámogató műveletekben. 

A KFOR-nál a parancsnok politikai tanácsadóját és a jogi tanácsadó részleg vezetőjét is Magyarország fogja adni, emellett több más tiszt, főtiszt is kulcsbeosztásokat fog betölteni a KFOR törzsében.

A vezérőrnagy beszámolt arról is, hogy az állomány felkészítésekor tájékoztatást kapnak egyebek mellett a Balkán biztonságpolitikai helyzetéről, emellett például tárgyalástechnikával, vallástörténettel, médiakezeléssel kapcsolatos előadásokon vesznek részt, valamint bővítik közegészségügyi és járványügyi ismereteiket.

A KFOR a NATO leghosszabb ideje – immár 22 éve , 1999 óta tartó művelete. Kajári vezérőrnagy szerint a  KFOR legfontosabb feladata a békés és biztonságos környezet fenntartása, valamint a mozgásszabadság biztosítását Koszovó valamennyi polgárának.

A Balkánon a biztonsági helyzet jelenleg stabil, de törékeny. A koszovói rendvédelmi szervek feladata az esetleges rendbontások felszámolása, a békés, biztonságos környezet biztosítása. Úgynevezett második reagáló szervezet az Európai Unió jogállamisági missziója, az EULEX. Ha pedig az első két erő nem képes megoldani a problémákat, akkor harmadik reagáló erőként lép be támogatóként a KFOR

– részletezte.

Kajári Ferenc közölte, hogy nagyon jó a kapcsolata a korábbi parancsnokokkal; 2013 óta a KFOR parancsnoki posztját olasz tábornokok töltötték be, akik nagyon jó munkát végeztek. A jelenlegi parancsnokkal, Franco Federici tábornokkal is konzultált több alkalommal.

A vezérőrnagy  azt is elmondta, hogy többször teljesített már külszolgálatot. Először 1996-ban, a bosznia–hercegovinai rendezést támogató IFOR misszióban volt összekötő és felderítő tiszt, majd az Afrikai Unió szudáni missziójában szolgált európai uniós tanácsadóként, Afganisztánban pedig egy ciklusban az északi régió felderítő főnöke volt.

Rovatok