Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért nem ítélték el a cigit csempésző MSZP-s politikust

2021. augusztus 25., szerda 21:36 | aznap frissítve

Egy ismerőse tette a csempészett cigarettát Legény Zsolt, az MSZP volt parlamenti képviselőjének kocsijába – írja az InfoPost nevű ukrán portál. Az eset még tavaly decemberben történt, amikor az MSZP diplomata útlevéllel rendelkező politikusát megállították az ukrán határon és nagy mennyiségű cigarettát találtak a kocsijában. A botrány után Legény Zsolt még aznap kilépett az MSZP-ből. Alább látható a videó, amelyet az ukrán hatóságok a lefoglalás után készítettek. 

Tavasszal az már kiderült, hogy Legény Zsolt büntetőügyében nem indult büntetőeljárás, de azt akkor nem írták meg, hogy mi ennek az oka. Most azonban az InfoPost kikérte az ukrán hatóságoktól kikérte a bírósági ítéletet, így derült ki az ügy pontos háttere. Eszerint Legény Zsolt ismerőse – aki egy büntetlen előéletű ungvári lakos – maga is bevallotta ezt

és megerősítette, hogy a politikus nem tudott az autójába rejtett áruról.

Korábban egyébként a politikus is azt állította: nem tudja, hogy a cigaretta hogy került az autóba.

Az irat szerint az elkövető több mint 11 ezer doboznyi cigarettát vásárolt egy ismeretlen személytől. A dobozokon nem volt rajta a jövedéki adó megfizetését tanúsító zárjegy, de abban bízott, hogy így is el lehet adni külföldön a terméket. A bíróság szerint ezután 

2020.12.10-én az 1. sz. Személy [az elkövető – a szerk.] Beregszászra utazott, ahol találkozott a 3. sz. Személlyel [Legény Zsolttal – a szerk.], akitől kölcsönkérte annak SEAT Alhambra típusú magyar rendszámú gépjárművét azzal a szándékkal, hogy rokonait egyik faluból a másikba szállítsa. Miután megkapta az említett gépkocsit, az 1. sz. Személy elhelyezte a törvénytelenül előállított dohánytermékeket a SEAT Alhambra típusú, magyar rendszámú gépkocsi csomagtartójában, letakarva azt sötét színű szövettel. Az 1. sz. Személy még aznap visszaadta a 3. sz. Személynek a fent említett gépjárművet, mivel az utóbbi külföldre szeretett volna utazni, emellett nem tájékoztatta őt az autóban lévő dohánytermékekről s arról a szándékáról, hogy ily módon külföldre szállíttassa a törvénytelenül előállított cigarettát.  

Az ukrán férfi a határ átlépése után az első benzinkúton akarta átadni egy magyar állampolgárnak a cigarettát. Kérdéses persze, hogy Legény Zsolt tudta nélkül ezt pontosan hogyan akarták volna megvalósítani. 

A bíróság a történtek miatt bűnösnek találta az elkövetőt és végül 85 000 hrivnya (körülbelül 940 ezer forint) bírságot szabott ki rá. A cigarettát azóta a hatóságok birtokba vették,és úgy döntöttek, hogy megsemmisítik, mivel a dobozokon nincs zárjegy. Legény Zsolt SEAT Alhambráját pedig – amelyet korábban szintén lefoglaltak  – visszaadták neki.   

Rovatok