Index Vakbarát Hírportál

Benyújtották a Fudan Egyetemet előkészítő alapítvány bejegyzését

2021. augusztus 27., péntek 13:04

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Indexhez is eljuttatott sajtóközleménye szerint a kormány az Országgyűlés döntésének megfelelően közérdekű vagyonkezelő alapítványt hozna létre a Fudan Egyetem előkészítésére. E szerint a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről

népszavazás

fog dönteni.

Az alapítvány bejegyzésének folyamata a kérelem benyújtásával megkezdődött. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Palkovics László, a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetemért felelős kormánybiztos. A testület tagjai Szilas Cecília miniszterelnöki főtanácsadó, Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszék tanszékvezetője.

A kormány 2022 végéig szabott határidőt, az alapítványnak addig kell beszámolnia az Országgyűlésnek az előkészítési munkáról és a várható költségekről. 

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester csütörtökön jelentette be, hogy a fővárosi közgyűlés szeptember 1-jei ülésén kérni fogja a testületet, hogy vonja meg a támogatást a Fudan Egyetem budapesti campusának megépítésétől. A politikus ezzel régi fenyegetését váltaná valóra. Azzal indokolja, hogy az Orbán-kormány feláldozza a Diákváros tervét. Ez több mint tízezer magyar egyetemi hallgatónak és tanárnak biztosítana korszerű tanulási és lakhatási körülményeket a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén. Kormányzati álláspont szerint a két terv nem zárja ki egymást, a Fudan Egyetem budapesti campusa nem vesz el területet a Diákvárosétól.

Áprilisban egy kiszivárgott minisztériumi előterjesztésből derült ki, hogy körülbelül 540 milliárd forintos kínai hitelből, kínai munkásokkal  épülhet meg az ismert kínai felsőoktatási intézmény campusa Budapesten. 

(Borítókép: Palkovics László. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok