Index Vakbarát Hírportál

Megkéselték a pénzszállítót, aztán ötmilliót raboltak

2021. augusztus 27., péntek 13:20

A vádirat szerint egy most 43 éves férfi - ismeretlen társával - fegyveresen támadott meg egy pénzszállítót még 2006 nyarán. A biztonsági őrt a vádlott társa egy késsel súlyosan bántalmazta. A támadók végül az értékek megszerzése nélkül elmenekültek.

A vádirat szerint egy 43 éves férfi ismeretlen társával elhatározta, hogy megtámadnak egy pénzszállító autót, és a gépjárműben lévő értékeket erőszakkal megszerzik.

Tervüknek megfelelően, 2006. július 07-én délután, egy XIX. kerületi bevásárlóközponthoz mentek, amelynek kijáratánál járó motorral várakozott egy pénzszállító gépjármű, amiben bent ült egy biztonsági őr.

A vádlott egy valódinak látszó fegyverrel, társa pedig egy késsel a kezében odalépett a pénzszállító autóhoz, és „fegyveres rablás” felszólítással megfenyegették a biztonsági őr sértettet azt követelve, hogy adja át nekik a gépjárműben található értékeket. A járműből kiszálló sértett ezt megtagadta, ezért közte és a vádlott között dulakodás alakult ki, amelynek során a sértett megrúgta a vádlottat, aki így kissé eltávolodott tőle.

Ezt kihasználva, a sértett az önvédelmi szolgálati lőfegyvere felé nyúlt, ekkor azonban a vádlott társa a nála lévő késsel rátámadt, és többször megszúrta a sértettet fej-, nyak-, illetve mellkas tájékon. A támadók ezután értékek megszerzése nélkül, futva elmenekültek.

A sértett a vádlott ismeretlen társa általi bántalmazás következtében részben könnyebb, részben súlyosabb, szúrt, valamint metszett sérüléseket szenvedett.

A vádlott a társa cselekményéről, így a sértett késsel történt bántalmazásáról előzetesen nem tudott, abban semmilyen módon nem vett részt. A rablással veszélyeztetett érték az 5 millió forintot meghaladta  írja az ügyészség.

A nyomozó hatóság az eljárás folytatását 2019 szeptemberében rendelte el, amikor az egyik támadó személyét azonosították. A 43 éves férfit a Fővárosi Főügyészség jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás bűntett kísérletével vádolja, és vele szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabásra, valamint pénzbüntetésre tett indítványt a vádiratban.

A vádlott ismeretlen társa által megvalósított, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete vonatkozásában a nyomozó hatóság elkülönítette az eljárást.

Rovatok