Index Vakbarát Hírportál

Eseményfelismerő kamerákkal és szenzorokkal védekezik a Magyar Közút

2021. augusztus 28., szombat 06:52

A Magyar Közút napokban megjelent ijesztő videói után most az ORFK balesetmegelőzési oldalára is kikerült hasonló felvétel egy olyan szerencsétlenségről, amelyet egy forgalommal szembe haladó autós okozott.

Igaz, ez nem itthon történt, de ettől még hatásos figyelmeztetés, miért ne gondolja senki, hogy az autópályán visszafordulva orvosolhat egy elvétett kihajtást vagy korrigálhat egy elnézett úti célt. Bár idehaza ilyen súlyos balesetek nem lettek még hasonló manőverekből, de ez nem a felelőtlen járművezetőkön múlt, hanem a kellő lélekjelenléttel bíró autóstársaikon, akik sikeresen elkerülték a végzetes találkozást. 

Megkérdeztük a Magyar Közútnál, hogyan készülnek fel az ilyen helyzetekre. Mint megtudtuk, már a gyorsforgalmi utakon megkezdték olyan eseményfelismerő kamerák és szenzorok telepítését, amelyek azonnali riasztást adnak le, ha a menetiránnyal szemben haladó autót érzékelnek.

Ebben az esetben nemcsak a rendőrséget értesítik, hanem figyelmeztető üzenetet írnak ki a sztrádák mentén felállított digitális táblákra, és az Útinformon kersztül értesítik a közlekedőket.

Azoknak a vezetőknek, akik menet közben értesülnek ilyen vészhelyzetről, azt tanácsoljuk, hogy csökkentsék a sebességüket és növeljék a követési távolságot, ha pedig megtehetik, várakozzanak a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély

– mondták el az Indexnek.

A közútkezelő azokra is gondolt, akik esetleg véletlenül vétik el az útirányt, és így kerülnek a szabálysértő szerepébe. Amennyiben ők észlelik, hogy a forgalommal szemben haladnak, azt kérik tőlük, hogy kapcsolják be a vészvillogót és minél előbb húzódjanak le a leállósáv szélére, ahol kisebb az ütközés kockázata. De semmiképp ne tegyenek úgy, mint a videón látható autós, vagyis ne menjenek tovább mindenki ellenében. 

Rovatok