Index Vakbarát Hírportál

EMMI: nem a tesztelés véd meg a vírustól, hanem az oltás

2021. augusztus 30., hétfő 21:13

„Nem a tesztelés véd meg a fertőzéstől, hanem az oltás, ezért a kormány az oltást népszerűsíti és folyamatosan biztosítja azt a még beoltatlan pedagógusok és a diákok számára is” – ezt válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az atv.hu azon kérdésére, hogy tervezik-e majd tesztelni a diákokat és a tanárokat. 

Az utóbbi időben több országban is egyértelművé tették, hogy a tanárokat és a diákokat tesztelni fogják. Ausztriában például a tanárokat és diákokat hetente háromszor fogják tesztelni a tanév első három hetében, tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva.

Az Emmi szerint idehaza ilyesmi nem lesz, ők bíznak abban, hogy az oltás elegendő ahhoz, hogy elkerüljék a bajt.

Közölték azt is, hogy a 12 év feletti diákok közül már 172 ezren felvették az oltást. 

Ebben vélhetően a mai adatok még nincsenek benne, ugyanis már egy hete is 167 ezer beoltott volt ebben a korcsoportban, ma pedig megkezdődött meg az iskolai oltás, ahol több tízezer gyermeket fognak még beoltani. 

Arra a kérdésre, hogy lesz-e olyan fertőzöttsége határ, amely után az iskoláknak, óvodáknak át kell állnia a digitális oktatásra, az Emmi azt írta:  „Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán történik, ahogy a tavalyi évben, úgy idén is az Operatív Törzs egyedi döntése alapján”. 

Hozzátették: céljuk az, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul – jelenléti oktatásban – működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb.

Rovatok