Index Vakbarát Hírportál

Akár kétszázmillió forintos bírság is járhat a pedofiltörvény megsértéséért

2021. augusztus 30., hétfő 19:40 | aznap frissítve

Valamivel több mint két hónap alatt hatvankilenc bejelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) amiatt, hogy megsértették a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseket. Ismételt jogsértés esetén akár kétszázmillió forintos bírságot is kiszabhatnak a jogsértőre. A hatóság a Magyar Hanggal közölte, hogy június 15. és augusztus 25. közt kaptak ennyi panaszt,

miközben tavaly ugyanebben az időszakban összesen tíz hasonló bejelentést tettek.

Az NMHH azt is közölte, hogy először a bejelentéseket ellenőrzik, és ha ezt követően közigazgatási hatósági eljárás indul, az érintettek hatvan napot kapnak, hogy intézkedjenek. Azt viszont adatvédelmi okokból nem mondhatták el, hogy a bejelentők pontosan mit kifogásoltak és kik érintetteket az ügyekben.

Az NMHH azt is közölte, hogy első alkalom esetén még csak figyelmeztetik a jogsértőt, és kötelezik arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértő magatartástól. Azokat a médiumokat viszont, amelyek ismételten megsértik a szabályozást,

AKÁR kétszázMILLIÓ FORINTRA IS MEGBÜNTETHETIK. 

A büntetés mértéke attól is függ, milyen kategóriába tartozik az adott médium az NMHH besorolása szerint. A kétszázmilliós bírság a jelentős befolyásoló erejű (jbe) médiaszolgáltatókat érinti, amelyekből jelenleg három van Magyarországon: a TV2, az RTL és a Duna Tv. A büntetés minimális mértéke hárommillió forint. 

Ezenfelül ismételt jogsértés esetén felfüggeszthetik vagy törölhetik a médiaszolgáltatási jogosultságot, a jogsértő szervezetet meghatározott időre kizárhatják a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap pályázataiból, sőt még a szervezet vezetője is kétmillió forintig terjedő bírságot kaphat.

Rovatok