Index Vakbarát Hírportál

Tálas Péter: Európára is veszélyes lehet az afganisztáni fordulat

2021. augusztus 30., hétfő 18:09 | aznap frissítve

A kabuli reptéren történt robbantás nemcsak az amerikaiaknak jött nagyon rosszul, hanem a táliboknak is – fejtette ki az InfoRádióban  Tálas Péter. 

A táliboknak egyetlen konkrét ígéretük volt mind Donald Trump elnök felé, mind pedig a környező országok tárgyalásain akár Kínával, Oroszországgal, Pakisztánnal vagy Iránnal, hogy megszüntetik azt a helyzetet, hogy Afganisztán a terrorizmus menedékhelye

– emlékeztetett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője, aki szerint a táliboknak ahhoz, hogy normális kapcsolataik legyenek a külvilággal, mindenféleképpen fel kell lépniük az Iszlám Állam ellen. 

A szakértő nem számít a húsz évvel ezelőtti szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonló méretű terrorakcióra a nyugati világban, mert ennek elhárítására felkészült a világ.

Európa pedig akkor terrorfenyegetett – és ilyen szempontból izgalmas Afganisztán –, ha valamelyik nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező terrorszervezet, az al-Káida vagy az Iszlám Állam komoly befolyásra tud szert tenni egy országban

– fejtette ki. Hozzátette: bár az amerikai csapatokat kivonják Afganisztánból, ha Washington szükségesnek látja, ezentúl is beavatkozik majd. Ezt jelzi az is, hogy a kabuli repülőteret ért támadás után az Egyesült Államok dróncsapást hajtott végre vasárnap az afgán fővárosban. 

Rovatok