Index Vakbarát Hírportál

Egykor Magyarországon tanuló afgán diákok rettegnek az életükért

2021. augusztus 31., kedd 15:52 | aznap frissítve

Olyan, egykor nálunk diplomázott afgánokat ért utol az Azonnali, akik a tálib hatalomátvétel után attól tartanak, hogy életük éppen azért van veszélyben, mert kapcsolatuk volt Magyarországgal. A hallgatók határozottan azt érzik, hogy nincsenek biztonságban. Elmondták, közülük többen ki sem mernek menni az utcára, attól félnek: a tálibok rájönnek, hogy egy európai országban tanultak, és akkor végük.

A négy diák az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Magyarország közötti együttműködés révén tudott nálunk tanulni.

Mint elmondták, összesen húsz-huszonöt diák lehet Afganisztánban, aki az együttműködés révén jutott ki a magyarországi mesterképzésre. A diákok többsége az agrárképzéssel foglalkozó, azóta a 2021-ben alapított Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetembe beolvasztott gödöllői Szent István Egyetemen tanult.

Egyikük három éve diplomázott mesterfokozaton a gödöllői Szent István Egyetemen, azóta egy afgán egyetemen tanít. Határozottan nyitott gondolkodású embernek tartja magát, ezt több volt tanára is megerősítette. Az elmúlt öt-hat évben rendszeresen felszólalt az iszlám extremizmus ellen, a nők egyenjogúságának védelmében. Ezek miatt korábban több fenyegető hívást is kapott, amelyben felszólították, hogy hagyjon fel a tevékenységével. Amikor a tálibok elfoglalták Kabult, hanyatt-homlok rohant a repülőtérre, de nem sikerült feljutnia egyetlen gépre sem. Azóta egy vidéki házban bújt el, és nem mer utcára menni.

Egy másik 2014-ben szerzett diplomát Gödöllőn, és most  egy Kabultól kétszáz kilométerre eső településen tartózkodik feleségével és kisfiával. Sokáig egyetemen tanított, azonban amikor idén márciusban egy, az egyetem felé tartó buszt megtámadtak a tálibok, és két kollégáját megölték, hatot pedig megsebesítettek, otthagyta az állását.

Most egyelőre nem mernek kimenni a házból, mert elmondása szerint különösen veszélyes környéken laknak. Azonban kijelentette: mindenképpen el szeretne jutni Kabulba a családjával együtt, és megtalálni a módját, hogy kijussanak az országból. 

Harmadik társuk tíz éve kapta meg a diplomáját, és azóta különböző mezőgazdasági projektben vesz részt. Egy ideig ki mert menni az utcára, ám mivel elmondása szerint a tálibok rendre megállítják az embereket, és átnézik a telefonjaikat, hogy megnézzék, tartanak-e fenn kapcsolatot külföldi szervezetekkel, óvintézkedésként másik telefont hord magánál, és létrehozott egy új Facebook-profilt isA magyar külügyminisztérium negatív válasza után úgy döntött, nem kockáztat tovább Kabulban, és elindult egy biztonságosabb afganisztáni régió felé.

Véleményük szerint ők nem migránsok, hiszen korábban nem azért mentek Európába, mert nem volt pénzük, hanem éppen azért, mert tanulni szerettek volna. A Magyarországon szerzett tudással nem egy másik európai államban telepedtek le, hanem visszamentek Afganisztánba, hogy megosszák a tanultakat az ottani szegény gazdákkal.

(Borítókép: Tálib harcosok Kabul repterén 2021. augusztus 31-én. Fotó:  Marcus Yam / Los Angeles Times)

Rovatok