Index Vakbarát Hírportál

Fideszesek is megszavazták, hogy legyen Szabad Hongkong út Budapesten

2021. szeptember 2., csütörtök 19:41

Fideszes politikusok is megszavazták a fővárosi közgyűlés szeptember 1-jei ülésén, hogy Budapest IX. kerületében legyen Szabad Hongkong út, Ujgur mártírok útja, Dalai láma út és Hszie Si-kuang püspök út is – hívja fel a figyelmet egy Facebook-posztban a párbeszédes Szabó Tímea. 

A fővárosi vezetés a Fudan Egyetem budapesti campusa miatt, Kína elnyomó politikája elleni tiltakozásul döntött a tervezett épületkomplexum melletti közterületek elnevezéséről, nem sokkal azután, hogy határozatban rögzített vétóval fenyegette meg a 2023-as atlétikai világbajnokságot, ha az Orbán-kormány átviszi a parlamenten az építkezést lehetővé tevő törvényt. A vétóhoz Budapestnek egyébként nincs joga, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pedig már morgott is egy kicsit, mondván, nem akarja, hogy a sportesemény ügye politikai futballá váljon Magyarországon.

A fideszes közgyűlési tagok – írta meg korábban a Népszava – kényszerűségből szavazták meg a Kína-ellenes utcaneveket; a Szabad Hongkong út és a többi utcanév ugyanis nem önálló indítványként, hanem 16 másik közterületi keresztelővel egy csomagban szerepelt. Ha a fideszesek leszavazták volna, a saját javaslataiknak is búcsút intenek. 

Rovatok