Index Vakbarát Hírportál

Elismerték, hogy Budapestnek nincs joga megvétózni az atlétikai világbajnokságot

2021. szeptember 2., csütörtök 16:09

Erős figyelmeztetésnek tartja Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, hogy a fővárosi közgyűlés szerdán határozatot fogadott el a budapesti atlétikai világbajnokságról. E szerint ha az Orbán-kormány elfogadja a sanghaji Fudan Egyetem budapesti campusáról szóló törvényt, Budapest vezetése nem kíván a 2023-as megméretés házigazdája lenni.

Mivel a a rendezésről az Orbán-kormány a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (IAAF) állapodott meg, Budapestnek nincs vétójoga az ügyben, amit Kerpel-Fronius Gábor az ATV-nek adott interjújában el is ismert. Hozzáfűzte azonban, hogy politikai mozgástere a fővárosnak ettől még lehet. Az IAAF vezetője többször is jelezte, hogy nem akarnak versenyt rendezni olyan váraosban, amelynek a vezetése nem támogatja a rendezést – emlékeztetett. 

Az atlétikai világbajnokságok történetében egyszer már előfordult, hogy egy város visszalépett a rendezéstől. London elnyerte a 2005-ös rendezési jogot, de a Tony Blair vezette akkori kormány

DRÁGÁNAK TALÁLTA A SZERZŐDÉSBEN FOGLALT STADIONÉPÍTÉST,

ezért másik brit várost javasolt. Ezt az IAAF nem fogadta el, új pályázatot hirdetett, így végül Helsinkiben rendezték meg a megméretést.

A budapesti vezetés azt fájlalja, hogy az Orbán-kormány megszegte korábban tett ígéretét azzal, hogy a Budapest Diákvárosnak szánt területeket ingyen akarja átadni a Fudan Egyetemet fenntartó alapítványnak. 

Az áprilisban kiszivárgott minisztériumi előterjesztésből derült ki, hogy körülbelül 540 milliárd forintos kínai hitelből, kínai munkásokkal épülhet meg az ismert kínai felsőoktatási intézmény, a Fudan Egyetem campusa Budapesten, aminek a kedvéért az Orbán-kormány feladja annak a budapesti kollégiumvárosnak a jelenlegi tervét is, amely több mint tízezer magyar egyetemi hallgatónak és tanárnak biztosított volna korszerű tanulási és lakhatási körülményeket a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén. Az intézmény a Fudan Hungary Egyetem néven futna, egy kínai–magyar vagyonkezelő alapítvány hozza létre, illetve tartja is fenn. A kivitelezést a világ legnagyobb építőipari cégére, a kínai állami építőmérnöki vállalatra bízzák.

Kormányzati álláspont szerint a két építkezés, a Fudan Egyetemé és a Diákvárosé nem zárja ki egymást. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Indexnek adott interjújában azt mondta, a Fudan Egyetem semennyit nem vesz el a Diákváros területéből.

Mivel 2017-ben eldőlt, hogy nem rendezünk olimpiát, így olimpiai falura sem lesz szükség, megszületett a döntés, hogy annak a tervezett dél-pesti területén, a Corvinus, az ELTE TTK és a BME közelében épüljön fel az egyetemi diákváros. A tervek szerint a földcsík déli része a kollégiumoké, ez a terv nem változott, középen áll a vásárcsarnok, ennek a tervpályázata jövő héten zárul, a terület harmadik, északi része egyetemi, intézményi övezet, itt épülne a Fudan, a negyedik földdarab pedig a Soroksári út Pest felé eső oldala, ide terveink szerint cégek érkezhetnek, kutatóintézetek épülhetnek

– fogalmazott a tárcavezető.

Rovatok