Index Vakbarát Hírportál

Elios-ügy: más korrupciós ügyek anyagai is előkerülhetnek

2021. szeptember 3., péntek 06:11

Mint megírtuk, Európai Unió Bírósága úgy döntött, hogy hozzáférhetővé lehet tenni azt a jelentést, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatal készített a 2015-ig Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. körül gyűrűző botrányról.

Az ügy előzménye az volt, hogy Homoki Andrea, az Eleven Gyál nevű közösség aktivistája a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével az OLAF-hoz fordult, és kikérte az uniós hatóság nyomozati anyagát úgy, hogy a tanúkra vonatkozó esetleges személyes adatok, a belső feljegyzések és az OLAF módszereire történő utalások maradjanak kitakarva. Az OLAF ezt megtagadta, de az Európai Törvényszék végül úgy rendelkezett, hogy át kell adni az anyagot.

Az aktivista a Magyar Hangnak most azt mondta: az volt a céljuk, hogy „kicsit megbolygassák az átláthatatlanságot”, és hogy újabb információkat szerezzenek az ügyről. Hozzátette: elképzelhető, hogy más ügyek esetében is példaértékűnek bizonyulhat a bíróság döntése.

Egyelőre a TASZ-szal vizsgáljuk, hogy mennyire precedensértékű ez az ítélet, és hogy más OLAF-os ügyek kapcsán is ki lehet kérni a dokumentumokat

– mondta Homoki Andrea.

Az OLAF-nak a határozatközlésétől számítva még két hónapja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be az európai bíróság döntése ellen. 

Rovatok