Index Vakbarát Hírportál

Mától hatályos a pedofiltörvény 200 méteres szabálya

2021. szeptember 5., vasárnap 12:33

Harminc nappal ezelőtt hirdették ki a pedofiltörvény első végrehajtási rendeletét, amely ma lépett életbe. A kormányrendelet a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nemváltoztatást, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termékek forgalmazását korlátozza. Ezeket az árucikkeket innentől kezdve elkülönítve, zárt csomagolásban, az iskola vagy templom bejáratától legalább kétszáz méterre lehet csak árusítani. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése abszurdnak tartja a szabályozást, míg a Háttér Társaság szerint jogellenesen korlátozza a szólásszabadságot és az oktatáshoz való jogot.

Július 8-án lépett hatályba a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi LXXIX. törvény. A június 15-én elfogadott törvény két részre osztható:

A törvény pedofíliaellenes szabályai

A törvény LMBTQI-ellenes szabályai

A végrehajtási rendelet szabályai

Négy héttel a pedofiltörvény hatálybalépése után hirdették ki a jogszabály első végrehajtási rendeletét, amelynek rendelkezései ma léptek hatályba. A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) korm. rendeletet módosító, augusztus 6-án megjelent 473/2021. (VIII. 6.) korm. rendelet kizárólag a kereskedelmi tevékenységgel összefüggő néhány részletszabályt tartalmaz. A rendeletben foglaltak betartását a jogszabály szerint a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. A főbb rendelkezések:

A kormány népszavazási kérdései

Orbán Viktor miniszterelnök július 21-én jelentette be, hogy kormány népszavazást kezdeményez a gyermekvédelem ügyében. A kormányfő elmondta, hogy a referendumra azért van szükség, mert „Brüsszel megtámadta Magyarországot” a pedofilellenes törvény miatt. A gyermekvédelmi népszavazásra öt kérdést fogalmazott meg a kormány:

  1. Támogatja-e Ön, hogy köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemi átalakító kezelések?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Tiltakozások a szabályozás ellen

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) első felmérése szerint legalább száz olyan könyvesbolt van az országban, amely egy templom kétszáz méteres körzetén belülre esik. Van olyan kisebb könyvterjesztő hálózat is, amelynek tizenöt boltjából tizenkettő tartozik ebbe a kategóriába. Gál Katalin, az MKKE elnöke a Népszavának kijelentette:

a jogszabály abszurd, és szigorúan értelmezve mostantól akár a Bibliát is csak lefóliázva lehet majd árulni, hiszen bőven vannak benne szexualitást, de akár homoszexualitást is megjelenítő részek.

Az MKKE június közepén már a törvényjavaslat ellen is tiltakozott. Akkori közleményükben jelezték, nem világos számukra, hogy

mit jelent a szexuális tartalmak öncélú megjelenítésének, a nemváltás ábrázolásának tilalma, hiszen eszerint a világ- és a magyar irodalom remekművei, többek közt a középiskolai tananyag részét képező számos szerző (Szapphó, Ovidius, Verlaine, Rimbaud, Thomas Mann, Proust, Shakespeare stb.) művei, de pl. Babits Mihály, Weöres Sándor, Faludy György erotikus utalásokat tartalmazó versei is a tilalom alá eshetnek, ami, feltételezzük, hogy nem lehetett célja a jogalkotóknak.

Akár kétszázmilliós bírság is jöhet

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar Hang megkeresésére közölte, hogy június 15. és augusztus 25. között összesen 69 alkalommal tettek bejelentést a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseinek vélelmezett megsértése miatt. Az NMHH szerint első alkalom esetén még csak figyelmeztetik a jogsértőt, és kötelezik arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértő magatartástól. Azokat a médiumokat viszont, amelyek ismételten megsértik a szabályozást, akár kétszázmillió forintra is megbírságolhatják.

A Háttér Társaság álláspontja szerint a szabályozás megbélyegzi az LMBTQI-embereket, elzárja az LMBTQI-fiatalokat a számukra létfontosságú információktól, jogellenesen korlátozza a szólásszabadságot és az oktatáshoz való jogot, ezért minden rendelkezésre álló jogi eszközzel küzdeni fognak a jogszabályok ellen.

(Borítókép: A Pagony gyerekkönyvesbolt részlete a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton 2015. november 28-án. Fotó: Nagy Zoltán / MTI)

Rovatok