Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin fontos döntést közölt a felsőoktatásban tanulók számára

2021. szeptember 7., kedd 13:05

Továbbra is állami finanszírozásban folytathatja tanulmányait az a nagyjából ötezer felsőoktatási hallgató, aki tavaly nem teljesítette a feltételeket, és önköltséges képzésre került át − jelentette be Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs keddi ülése után. A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy

az előző tanévben távoktatás volt, és elképzelhető, valaki emiatt nem tudta az elvárt teljesítmény nyújtani.

Beszámolt arról is, hogy a kormány több mint hatszázmillió forinttal támogatja a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezését, amely szerint szakköröket kell hirdetni azoknak, akiket érdekelnek a hagyományos magyar szakmák, mint például a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalácssütés.

A támogatásból háromezer, a szakmák elsajátítását segítő szakkör valósulhat meg 440 településen szeptember és április között. A program akár 16 ezer embert is megszólíthat.

A miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy semmi nem indokolja, hogy a járvány elleni védekezés jelenlegi szabályait felülírják, és általános korlátozásokat vezessenek be. Mint mondta, a rendezvények szűk körénél most is előírás a védettségi igazolvány, de ezen körök bővítésére egyelőre nincs szükség.

Arra a kérdésre, hogy a választásokig milyen támogatásokra számíthatnak még a magyarok, azt felelte: ha a gazdasági növekedés 3,5 százalék feletti lesz, nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok, a 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetése pedig januárban újabb egyheti nyugdíjat jelent. Emellett januártól bevezetik a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, ha pedig sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, a gyermeket nevelő szülők visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat − tette hozzá a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin a helyreállítási alapot illető kérdésekre azt válaszolta, hogy az Európai Bizottság szándékai szerint szeptember végéig lezárják az erről szóló tárgyalásokat. Ettől függetlenül minden olyan programot elindít a kormány, amelyet a helyreállítási alapból tervezett finanszírozni.

Rovatok