Index Vakbarát Hírportál

Emiatt fájhat ma a feje

2021. szeptember 8., szerda 06:12

Szerdán sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, csapadék továbbra sem várható. A Dunántúlon és délen megélénkül a déli-délkeleti szél, Sopron térségében erős lökések is előfordulhatnak. Hajnalban 3–13 fokot mérhettünk, napközben 24–28 fokig emelkedhet a hőmérséklet – olvasható az Időkép előrejelzésében. 

Csütörtökön is sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás, csupán fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen. A Dunántúlon és a Duna–Tisza közén élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a déli-délkeleti szelet. A hűvös hajnalt követően délutánra 25 és 29 fok közé melegszik a levegő.

Pénteken is napos, száraz időben lesz részünk. A Dunántúlon helyenként még élénk lehet a déli-délkeleti szél. Délután 25–29 fokot mérhetünk.

Szombaton is marad a túlnyomóan napos, száraz, nyugodt idő. Gyenge, mérsékelt marad a szél. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Vasárnap a Dunántúlon már erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és itt napközben elszórt záporok, zivatarok is kialakulhatnak. 24 és 30 fok közötti csúcsértékekre van kilátás.

Vasárnap is általában többórás napsütés várható, de főleg a Dunántúlon időnként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, ott helyenként előfordulhat zápor, egy-egy zivatar. Időnként megélénkül a nyugati, északnyugati szél. A hajnali 6–15 fokról 24 és 29 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Nagy napi hőingás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán tette közzé „szeptemberi előretekintőjét”, hogy a hétvégéig kitart az eseménytelen, nyugodt, napos, évszaknak megfelelő időjárás. Az egyedüli érdekesség a nagy napi hőingás lesz, ami egyébként – teszik hozzá – nem rendkívüli ősszel, amikor reggel 10 fok alatt, délután 20 fok fölött alakul a hőmérséklet, tehát eltérően kell öltöznünk, jelentősebbnek érezzük, mint például nyáron.

A hét legvégén, a jövő hét elején van először esély rá, hogy csapadékrendszerek közelítsék meg hazánkat. Bár az elmúlt napok számítási eredményeinek trendje alapján azt látjuk, ez egyre későbbre tolódik, a nagytérségi időjárási helyzet szinte biztosan megváltozik a jövő héten. A növekvő bizonytalanság mellett ez jól kivehető a fáklyadiagramon is

– olvasható a bejegyzésben.

Fájhat a fejünk

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint szerdán is folytatódik a frontmentes idő. Azonban a hideg reggelen felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok. Ezt követően gyors melegedés, nagy napi hőingás várható, emiatt vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, fejfájás, migrén, rosszullét, szédülés és fáradékonyság is jelentkezhet.

A szelesebb dunántúli és déli tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos tünetek, ingerlékenység, nyugtalanság is felléphet. A napos idő ugyanakkor jó hatással lehet hangulatunkra, közérzetünkre – írják.

(Borítókép: Oláh Tibor / MTI)

Rovatok