Index Vakbarát Hírportál

Nem tetszett neki az Eucharisztikus Kongresszus, eltűnt a cikke a KDNP-közeli portálról

2021. szeptember 8., szerda 20:01

Eltűnt egy cikk a kormányközeli keresztény portál, a vasarnap.hu oldaláról, amely kritikus hangot ütött meg a jelenleg zajló Eucharisztikus Kongresszussal összefüggésben a katolikus hívőkkel és az egyházzal szemben.

Varga Gergő Zoltán írását kedden tették közzé a vasarnap.hu oldalán, később pedig a hozzájuk közel álló Mandiner is szemlézte, ami azért fontos, mert a vasarnap.hu oldaláról azóta eltűnt a cikk, A linket megnyitva 404-es hibát ír ki az oldal. 

A Mandiner szemléje szerint a cikk „Végidők előjátéka, avagy miért nem érdekel senkit az Eucharisztikus Kongresszus? címmel jelent meg.

Random papok a föld felett minimum fél méterrel közlekednek; én pedig három táskával és egy babakocsival hasítom a… mit is? Tömeget? Hol?

– állt a cikk elején.

A szerző az írásban azt fejtegette, hogy „a helyzet drámai”, mert a vallás iránti közönyösség most sokkal inkább megmutatkozott, mint eddig. „Az 1.2 milliárd katolikus Anyaszentegyháza egyik, ha nem a legnagyobb szabású rendezvényének ad otthont a héten Budapest és vannak katolikus emberek, akik rácsodálkoznak: »ja, a NEK miatt van dugó a városban?«”. 

75 ezren regisztráltak egy korszakos esemény pápai miséjére, külföldiekkel, mindennel együtt, cakk-pakk. Ez az Egyház? Ezt tudja a magyar katolicizmus felmutatni? Ennyi a mi hitünk, testvérek? Hát ennyi, kéremszépen.

– állt a cikkben, amelyben ezzel összefüggésben azt is leírta a szerző, hogy „a KSH-adatok szerint uszkve félmillió katolikus ember él a fővárosban”. 

Egészen konkrétan a szájukban van az Anyaszentegyház legnagyobb eseménye, de a buszra képtelenek felülni, hogy legalább egy szentmise, vagy egy egyórás előadás erejéig elzarándokoljanak a Hungexpóra.

– fogalmazta meg kritikáját a szerző. 

Az oldal egyébként augusztusban azzal került a médiafigyelem központjába, hogy távozott a főszerkesztője, miután kiderült, hogy korábban szélsőjobboldali rendezvényeken vállalt szerepet. Az impresszuma szerint főszerkesztőjük azóta sincs, csak főszerkesztő-helyettes van megadva. Ugyanitt egyébként azt is leírták, hogy „A Vélemény rovatban olvasható írások nem feltétlenül tükrözik a vasarnap.hu szerkesztőségének álláspontját”, aminek fényében nem teljesen érthető, hogy miért is kellett eltávolítani az írást.

A vasarnap.hu a saját közlése szerint a fiatalokat akarja megszólítani, közösséget akar építeni, családi programokat szervezni, valamint a keresztény könnyűzenét szeretné népszerűsíteni. A lapot  közpénzből működtetik, 2018-ban még 276 ezer forintból, addig

2019-BEN MÁR CSAKNEM 37 MILLIÓ FORINTBÓL GAZDÁLKODOTT.

A vissza nem térítendő támogatást a Miniszterelnökség, a KDNP pártalapítványa és a Bethlen Gábor Alapkezelő adta. A lapot a Kovács K. Zoltán Alapítvány működteti, amely 100 milliót kapott az Emmitól a keresztény könnyűzenei képzésre és népszerűsítésére.

Rovatok