Index Vakbarát Hírportál

Beépítenek egy tihanyi erdős területet, tiltakoznak a civilek

2021. szeptember 8., szerda 09:36

Akár 500 lakásos lakóparkok, egy 120 szobás szálloda, valamint mélygarázsok és parkolók épülhetnek Tihanyban egy erdős-mocsaras, környezetvédelmi szempontból fontos területen. A helyiek tiltakoznak, de az ügy eldőlni látszik.

Augusztus 14-én a szervezők szerint mintegy 450 ember gyűlt össze a tihanyi révnél, hogy az úgynevezett Kenderföldeken tervezett beruházás ellen tüntessen – írja a 24.hu. A demonstrációt a Révbe Érünk Egyesület szervezte, egy fiatal, néhány hónapos formáció, ami a szívén viseli a terület sorsát, többek közt amiatt, mert az építkezés sok fa kivágásával járna, aminek következtében több védett faj is veszélybe kerülne.

Ha tök üres lenne, akkor is rizikós lenne a beruházás

– mondta a lapnak a szervezet elnöke, aki szerint az összes projektet egybeszámítva legalább 500 új lakásról lehet szó, miközben Tihanyban 800-1000 állandó lakos és 1500-2000 üdülőtulajdonos lehet.

A lap emlékeztet: Tósoki Imre, Tihany fideszes polgármestere augusztus 12-i videóüzenetében arról beszélt, hogy a magántulajdonú területeken az építési és környezetvédelmi hatóságok döntik el, mi épülhet. A Révbe Érünk Egyesület vezetője szerint az önkormányzat a lakossági tiltakozást érzékelve igyekszik közvetíteni a befektető és a civilek között, de a polgármester jogilag nem tud mit tenni. Az építési engedélyt ugyanis a megyei kormányhivatal adja ki.

A civilek azt szeretnék, ha kétéves építési moratóriumot rendelnének el, és ezalatt döntenének arról, mi legyen a terület sorsa.

Több fideszes képviselő is mellettünk áll, támogatják az ügyünket

– jelentette ki D. Molnár György. Problémát jelent ugyanakkor, hogy a 24.hu információi szerint a polgármester nem tud döntést hozni a moratóriumról, csak akkor, ha minden érintett, tehát a beruházó is önként vállalja.

Rovatok