Index Vakbarát Hírportál

Titok, ki javasolta a IX. kerületi állami fejlesztéseket

2021. szeptember 9., csütörtök 17:07 | két éve frissítve

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere nem mondja el, ki állította össze az atlétikai VB támogatásáért cserébe kért projektlistát.

Ferencváros csütörtöki képviselőtestületi ülésén napirend előtt Deutsch László képviselő azt feszegette, milyen előzetes egyezség alapján változtatott 2019-es, stadion stopot követelő álláspontján a polgármester, és milyen szempontok szerint állt össze a Déli zöld park című dokumentumban felsorolt, a kormányzat által megvalósítandó projektlista. Azt mondta, e dokumentumot utólag fogadtatták el a képviselőkkel, akiknek nem volt semmilyen előzetes tudásuk arról, hogy ki és milyen körülmények között javasolta a benne foglalt fejlesztéseket. Deutsch szeretné eloszlatni azt a gyanút, hogy a frissen megválasztott polgármester asszonynak tollba mondták a IX. kerületnek szánt kormányzati projektlistát.

Azt kérte ezért, hogy – ha van ilyen – adják át neki záradékaival együtt a IX. kerület és a főváros kormánnyal kötött ez irányú megállapodását. Baranyi Krisztina polgármester azt válaszolta, hogy ilyen megállapodás nincs.

Annyi biztos, hogy a helyi határozatban foglaltakat rendkívüli gyorsasággal, elfogadását követően 48 óra múlva kormányhatározattal erősítették meg, leszögezve, hogy a kormány az atlétikai világbajnokság megrendezésének, valamint az Atlétikai Központ felépítésének támogatásáról elfogadott képviselő-testületi határozatba foglalt valamennyi javaslatát elfogadja és támogatólag megerősíti.

Emlékezetes, hogy a 2019-es önkormányzati kampányban az akkor még fideszes vezetésű városvezetéssel szemben azzal a szlogennel kampányolt az ellenzék, hogy Stadion, stop! Baranyi megválasztását követően szó szerint úgy fogalmazott, hogy 

az atlétikai stadion építését minden eszközzel akadályozni fogom.

Nem sokkal később azonban puhult az álláspontja, 2019-ben egy Karácsony Gergely főpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatón már azt mondta, a IX. kerületben élőknek nem az az érdekük, hogy egy újabb stadion épüljön Ferencvárosban, ezért a városrész vezetése olyan feltételeket támasztott, amelyek a kerület és a főváros lakosai számára garanciákat adnak arra, hogy a beruházás megvalósulása valóban a budapestiek javát szolgálja. Ferencvárosnak olyan rendezvényközpontra van szüksége, amely a játékok után teljesen megnyitható, nem csak az atlétikai sportolók és a sportszövetség által használható.

Rovatok