Index Vakbarát Hírportál

Napokon belül feltámad a szél, de akkor lesz a legmelegebb

2021. szeptember 11., szombat 17:16

Hogy a vénasszonyoknak vagy az indiánoknak tulajdonítjuk-e ezt a nyárutói jó időt, mellékes, a lényeg, hogy visszatért a napsütés és a meleg, és egész hétvégén így is marad. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mindössze az ország északnyugati csücskére, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére adott ki vasárnapra elsőfokú figyelmeztetést zivatar miatt.

S minthogy a legtöbb helyen sehol egy felhő, a hűvös hajnalokat követően igencsak felmelegszik a levegő délutánra: a legmelegebb helyeken csaknem 30 fok lehet árnyékban. Kivételt ezalól csak a hegyeink jelentenek, a Kékestetőn például a 18 fokot is alig haladja meg a legmagasabb hőmérséklet. Érdekes, hogy hajnalonta ezzel ellentétesek a folyamatok: a legalacsonyabb hőmérséklet 3 és 16 fok között várható, de éppen a hegyekben mérhetünk magasabb értékeket.

A szeptemberi nyarat egészen jövő hét közepéig élvezhetjük, akkor egy nyugat felől közeledő ciklon előoldalán egyre többfelé feltámadhat a szél, viszont ekkor tetőzhet a meleg is, helyenként a 30 fokot is meghaladhatjuk.

A jelenlegi számítások szerint a hét második felében ez a ciklon csapadékosabb, pár fokkal hűvösebb időt okozhat – jelzi előre az Időkép.

Az orvosmeteorológia szerint front egyelőre nem lesz, ám a hűvös reggeleken felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok. A gyors melegedésből adódó nagy napi hőingás miatt vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, fejfájás, migrén, rosszullét, szédülés és fáradékonyság jelentkezhet az arra érzékenyeknél. Ráadásul nő a megfázásveszély, nem lehet hajnalban ugyanabban a ruhában elindulni, ami a délutáni meleghez jó, és fordítva: ha vékonyan öltözünk napközben, az késő este már biztosan nem lesz elegendő.

Rovatok