Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, honnan indult az Ausztria légterét megsértő magyar repülőgép

2021. szeptember 11., szombat 17:09

Pápáról szállt fel az Ausztriában vadászgépekkel kitoloncolt C–17-es óriásgép – írja a 24.hu. Ahogy arról beszámoltunk, egy magyar felségjelű, C–17-es teherszállító NATO-gép megsértette az osztrák légteret. A repülőgép ugyan berepülési engedéllyel hatolt be az osztrák légtérbe, ám az előírt 10-11 ezer méteres magasság helyett valamiért mindössze 1000 méterre süllyedt le a Felső-Ausztria nyugati részén, a Salzkammergut régióban található Attersee fölött.

Mára kiderült, hogy a Boeing C–17 Globemaster teherszállító repülőgép a Magyar Honvédség pápai repülőteréről szállt fel az incidens előtt. A gép nemcsak Ausztriában repült jóval az előírt repülési magasság alatt. A radaroldalak adatai szerint sétarepülésnek tűnt az út, a domborzatot követve, néhol egy-egy hegyet körberepülve haladt a gép nyugat felé. Az információk szerint a gép déli 12 órakor tért vissza a felszállóhelyre, és megközelítette a légi bázist, de nem szállt le azonnal.

Az eset után az illetékes Honvédelmi Minisztérium annyit közölt, hogy a repülők a magyar légierő színeiben repülnek, de nem magyar parancsnokság alá tartoznak.

Rovatok