Index Vakbarát Hírportál

A Kossuth téri miséről a Hősök terére vonult a tömeg

2021. szeptember 11., szombat 18:28 | aznap frissítve

A világnak ma égetően nagy szüksége van a keleti és a nyugati kereszténység egységes tanúságtételére – mondta Erdő Péter bíboros. Az esztergom-budapesti érsek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a Kossuth téren megtartott szentmisén úgy fogalmazott: a keleti és nyugati kereszténység egysége „magának Krisztusnak az akarata, hiszen ő azért imádkozott, hogy tanítványai egyek legyenek”.

A bíboros megköszönte I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkának, hogy részt vesz az eucharisztikus kongresszuson, és „szimbolikus jelentésben gazdag” tettnek nevezte, hogy „eljött közénk, és szólt hozzánk” a mise előtt.

Erdő Péter emlékeztetett: I. Bartolomaiosz 2000-ben Budapesten az ortodox egyház számára is szentté avatta Szent Istvánt. Ezzel arra emlékeztetett:

első királyunk halálakor, 1038-ban még egységben volt a keleti és a nyugati kereszténység.

Az eucharisztikus lelkiségnek társadalomformáló ereje van, és ez a lelkiség képes választ adni a 21. század kihívásaira is – mondta I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, aki a Kossuth téri szentmise előtt mondott beszédet. Kiemelte: az egyház az eucharisztia ünneplésének liturgiájában egy szeretetközösségbe gyűjti össze a híveket fajra, nemre, korra, kulturális, társadalmi és anyagi helyzetre való tekintet nélkül. A liturgia nem az egyes hívők, hanem a hívő közösség találkozása Istennel, vagyis társadalmi esemény – tette hozzá.

A szentmise résztvevői megtöltöttek a Kossuth téren elhelyezett széksorokat. A kordonokon kívülről és a térre vezető utcákban állva is sokan kísérték az eseményt. A szertartáson részt vett mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

A szentmise végén a hívek az oltáriszentséget kísérve fáklyás menetben vonultak a Hősök terére. Az oltáriszentség előtt mentek az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, a szerzetesek és a papság, a püspöki konferencia tagjai, majd a történelmi zászlók hordozói. Őket követte az oltáriszentséget hordozó kocsi, a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, a diplomáciai testület tagjai, népviseletbe öltözött csoportok, a katonaság, a cserkészek, majd a hívek.

A több tízezres menet az Akadémia utca, a Széchenyi István tér, a József Attila utca és az Andrássy út útvonalon haladt. Amikor a menet eleje a Hősök terére ért, az utolsó hívek akkor hagyták el az Erzsébet teret.

Rovatok