Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki programismertető, némi vitával

2021. szeptember 12., vasárnap 23:12

Hazánkban kihalt műfaj a miniszterelnök-jelölti vita, vasárnap este viszont, még ha csak az ellenzéki oldal szereplőivel is, de újra kormányfőaspiránsok feszültek egymásnak. Karácsony Gergely, Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András próbálták meggyőzni a választókat.

A vitán három nagyobb területet jártak körbe:

Milyen intézkedésekkel kezdenék a kormányzást?

Kormányváltás esetén Jakab Péter ezzel a három lépéssel kezdene:

Márki-Zay Péter első hármasa:

Karácsony Gergely három pontja:

Fekete-Győr András így indítana:

Dobrev Klára első tervei:

Vaskos kormányzati intézkedéscsomaggal állna elő, ami tartalmazná például

Zugló jelentette az igazi vitatémát

A jelöltek egy-egy szakpolitikai kérdésben megfogalmaztak eltérő véleményeket, de a legfeszültebb perceket a zuglói előválasztás és a korrupció témája hozták. Zuglóban a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom Hadházy Ákost támogatja, az MSZP–Párbeszéd, a DK és a Jobbik Tóth Csaba mögé állt be.

Jakab Péter kifejtette, sokan ígértek már elszámoltatást, amiből soha nem lett semmi, ezért fel kell tenni a kérdést, hogy ezt ki gondolja komolyan? Szerinte az gondolhatja komolyan, aki nem volt részese az elmúlt harminc évnek. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje nem tudja elfogadni, hogy az ellenzéki előválasztáson olyan jelöltek indulnak, akik magukat szocialistának hirdetve baráti viszonyt ápolnak azzal a fideszes képviselővel, akit el kellene számoltatni.

Fekete-Győr András azzal vágott közbe, hogy nem érti, ha a Jobbik Hadházy Ákos helyett „egy vélhetően korrupciógyanús” ember mellett van, akkor hogyan beszélhet arról, hogy hiteles emberek kellenek a kormányba?

Jakab Péter úgy kontrázott, hogy Zuglóban egyszerű matek van, a Fideszt le kell győzni, ez Tóth Csabának már sikerült. Fekete-Győr András szerint Zuglóban a Fideszt egy kecske is megverné, meg kell újítani az ellenzéket, Tóth Csaba helyett Hadházy Ákosra van szükség, az ellenzékből pedig kivenné azokat az embereket, akikre a korrupció árnyéka vetül. Jakab Péter azzal zárta, hogy sejtetésnél többet még nem láttunk ebben az ügyben.

A vita további részleteiről percről percre tudósításunkban olvashat.

Jön a folytatás

A következő ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitát szeptember 24-én, az RTL Klub kamerái előtt rendezik, a harmadikat szintén ezen a csatornán, október 4–10. között.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között tartják, a másodikat – ha egyetlen miniszterelnök-jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát – október 4–10. között, de ide már csak az első körben három legnépszerűbb induló jut be.

Ön szerint melyik miniszterelnök-jelölt volt a legmeggyőzőbb?

 • 4027
  Fekete-Győr András
 • 3035
  Márki-Zay Péter
 • 1569
  Jakab Péter
 • 1136
  Karácsony Gergely
 • 1024
  Dobrev Klára

(Borítókép: Karácsony Gergely, Fekete-Győr András, Dobrev Klára, Jakab Péter és Márki-Zay Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok