Index Vakbarát Hírportál

Magánszemélyeknek és egy exjobbikosnak is problémája van Karácsony Gergely referendumával

2021. szeptember 14., kedd 18:14 | aznap frissítve

Nagyon nem akarják, hogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármester népszavazás-kezdeményezése túllépjen a kezdeményezési állapoton.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt korábban öt kérdésben kezdeményezett referendumot, amelyekből csak kettőt hitelesített a Nemzeti Választási Bizottság. 

Ez a kettő a következő:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Most azonban ezt a két kérdést is megtámadták a Kúrián. Az NVI tájékoztatása szerint, amelyet a HVG közölt először, hat felülvizsgálati kérelmet adtak be: 

négyet magánszemélyek, egyet az exjobbikos Volnár János tömörülése, a Volner Párt, egyet pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. 

A Fudan Egyetemről szóló kérdést a Volner párt és két magánszemély, az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbításáról szólót pedig a kamara és két magánszemély támadta meg. 

Az Index megbízásából készült felmérés szerint a 18 és 64 év közötti gazdaságilag aktív népesség jelentős része elutasítja a Fudan-projektet, pláne úgy, hogy az eredeti konstrukció alapján a kormány Kínától venne fel egy 550 milliárd forintos hitelt arra, hogy egy ingyenesen biztosított területen (a tervezett Diákváros helyére) megépítsék (vélhetően részben kínai cégek által) a kínai egyetemet. 

Rovatok