Index Vakbarát Hírportál

A deltával fertőzött beteg már a tünetek megjelenése előtt továbbadhatja a vírust

2021. szeptember 15., szerda 06:59 | aznap frissítve

Nagyon fontos, hogy az a hárommillió ember, aki még nem részesült semmilyen védőoltásban a koronavírus ellen, minél hamarabb legalább az alapimmunizálást megkapja – mondta az országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádió Aréna című műsorában.

Békássy Szabolcs hangsúlyozta: vannak olyan veszélyeztető jelek, tünetek, amelyek feltétlenül indokolják az orvos felkeresését, ilyen a több napja tartó, magas, csillapíthatatlan láz, nagyon erős fejfájás, súlyos nyelési nehezítettség. Azt javasolja: az orvoshoz fordulás egy előzetes telefonos konzultációval történjen meg, mert elengedhetetlen, hogy a légúti tünetekkel rendelkező betegek és a váróban várakozó idős, krónikus betegek ne legyenek egy légtérben.

A háziorvos megerősítette: a delta-variáns sokkal fertőzőképesebb, egy páciens sokkal több betegnek tudja továbbadni a fertőzést, és valószínűsíthetően akár a lappangási időszak is hosszabb idő lehet.

Szerinte akár a tünetek megjelenését megelőzően egy-két héttel is fertőző lehet az adott egyén.

Békássy Szabolcs utalt arra, hogy jellemzően a fiatalabb korosztályban vannak nagyobb számban a szkeptikusok, ugyanakkor nagyon sok idős is még oltatlan, a 60 év feletti populációban is még csaknem 400 ezer ember nem rendelkezik védőoltással Magyarországon. Hozzáfűzte: az oltás megléte nem zárja ki a vírus fertőzésének terjedését, ugyanakkor azt egyértelműen tapasztalják, hogy a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetektől megvéd az oltás.

Rovatok