Index Vakbarát Hírportál

Isaszegi jelölt miatt áll a bál Rákospalotán a DK és a Momentum között

2021. szeptember 17., péntek 15:27

Nehezményezik a momentumosok, hogy a szombaton kezdődő ellenzéki előválasztáson a budapesti 12-es választókerületben a DK Barkóczi Balázs személyében olyan jelöltet indít ellenük, aki nem is Rákospalotán, hanem Isaszegen lakik, és a környéken a beágyazottsága, ismertsége a nullához közelít. Izgalmas belharc az ellenzéki térfélen.

Az ellenzéki előválasztáson és a kampány közben sok furcsaság megesik. A külső szemlélő számára néha érthetetlen visszalépések, a lakóhelyüktől távol próbálkozó „ejtőernyősök” indulása talán már nem is számít annak. Ez utóbbira példa a budapesti 12-es választókerület (ez a teljes 15. kerületet, továbbá a 4. kerület egy kis részét foglalja magában), ahol a momentumos Palocsai Béla ellenfele a Demokratikus Koalíció szóvivője, Barkóczi Balázs.

Ez a körzet meglehetősen erős bástyája az ellenzéknek, azaz nyugodtan kijelenthető: aki itt elindul az ellenzék közös jelöltjeként, nagyon jó eséllyel befutó lesz a jövő tavaszi országgyűlési választásokon is. A Fidesz még nem nevezte meg fixen a jelöltjét, de alighanem a polgármester-választáson is vereséget szenvedő Pintér Gábort dobja oda áldozatnak, akit egyébként 2019-ben jogerősen elítéltek, mert egy idősebb helyi roma nőt durva rasszista beszólások kíséretében dobatott ki az önkormányzat épületéből.

A kerületben egyébként erős a DK, így alighanem a párt egyik fontos emberének kedveskednek azzal, hogy itt indítják. Annak ellenére, hogy Barkóczi Balázs beágyazottsága itt gyakorlatilag a nullával egyenlő, hiszen isaszegi önkormányzati képviselő – ellentétben a kerületben közel két évtizede itt élő és itt önkormányzati képviselő riválisával.

Barkóczi neten elérhető nem hivatalos (Wikipédia) és hivatalos (elovalasztas2021.hu) önéletrajzból ez a tény kimaradt, Isaszeg egyikben sincs megemlítve. Előbbiben ez olvasható Lakóhelyén 2006-ban, majd 2019-ben egyéni önkormányzati képviselővé választották”. Utóbbiban a sokéves isaszegi önkormányzati munkát meg sem említi, azt viszont szerepelteti, hogy a 15. kerületben néhány hónapja a Rászorulókat Támogató Egyesület tagja. 

Barkóczi Balázsnak egyébként két dolog miatt is fontos lehet, hogy helyi jelöltként tekintsenek rá. Egyrészt a rivális Palocsai Béla kampányának egyik fontos eleme, hogy ő helyi jelölt, másfelől meg az előválasztás esélyesének tartott, régóta alpolgármesterként szolgáló MSZP-s Tóth Imre a Barkóczi javára történt visszaléptetése után egész oldalas politikai hirdetésben méltatlankodott emiatt, aminek záró üzenete az volt: ő továbbra is a helyi jelöltet fogja támogatni.

Barkóczit a DK az előválasztási kampányban helyi jelöltként emlegette. Dobrev Klára, a párt miniszterelnök-jelöltje például a minapi Facebook-hirdetésében ezt írta:

Mivel ő is a körzetben lakik, nap mint nap szembesül az itt élők problémáival.

Papíron ez igaz is. Ugyanis a jelölt lakhelye egy rövid ideje valóban a 15. kerületben van, nevezetesen a Domaháza utca 68-ban, egy családi házban. Csakhogy ez a cím már foglalt, ugyanis ebben a házban lakik – mint ez a parlamenti hivatalos önéletrajzából kiderül – a kerület korábbi polgármestere, a körzet jelenlegi, de nyugdíjba készülő országgyűlési képviselője, Hajdú László, aki szintén a Demokratikus Koalícióban politizál.

Megkerestük Barkóczi Balázst, aki felvetésünkre így reagált:

Kezdeném azzal, hogy Dobrev Klára nem említ engem kerületi lakosként, csak azt írta, hogy „Balázs ismeri a helyiek problémáit." Egyébként bejelentett lakásom van a XV. kerületben. Amúgy én sohasem tagadtam, hogy isaszegi voltam, ott választottak meg önkormányzati képviselőnek. Amikor elkezdődött az előválasztási kampány, elkezdtem jobban megismerkedni Rákospalotával, és azt mondtam, ez az én politikai hazám. Ekkor felmerült az a természetes igény, hogy a választók szerették volna, hogy az, aki esetleg képviseli őket, helyi lakos legyen. Én ennek akkor szerettem volna eleget tenni, de nem állok úgy anyagilag, hogy hirtelen vegyek egy lakást, és az én politikai példaképem, a körzet országgyűlési képviselője, Hajdu László felajánlotta, hogy költözzek be a feleségemmel a házának szuterénjébe, ahol korábban az ő gyerekei laktak. Ezek a tények. Hogy életvitelszerűen ott élek-e? Nos, az ember régi életének, egzisztenciájának a felszámolása nem megy egyik napról a másikra, másfelől én a DK szóvivőjeként nem lokális, hanem országos ügyekkel foglalkozom. Be vagyunk jelentve a kerületben, sokat tartózkodunk ott, a költözésünk folyamatban van. Hozzátenném még, hogy a kerületi önkormányzatban több olyan képviselő dolgozik, akik nem kerületi lakosok, másrészt pedig azt se felejtsük el, hogy míg az önkormányzati képviselőnek lokális érdekeket kell képviselnie, addig egy parlamenti képviselő értelemszerűen országos ügyekkel foglalkozik.

Rovatok