Index Vakbarát Hírportál

Nagyobb összeget kaphatnak a nemzetiségek

2021. szeptember 17., péntek 20:35

A kormány 500 millióról 700 millió forintra emelte a napokban kiírt nemzetiségi kulturális pályázatok összegét. Ezt a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Budajenőn. Soltész Miklós a gasztrofesztiválon arról beszélt, hogy Magyarországon a nemzetiségek egy évezrede békességben tudnak egymás mellett élni.

Hangsúlyozta: ahhoz, hogy ez megmaradjon, szükség van az anyanyelv használatára, megőrzésére, az iskolák, intézmények fenntartására, az önkormányzatok működtetésére, a parlamenti jelenlétre és legalább ilyen fontos a kulturális jelenlét is. Jelezte: a kormány mindebben partnere marad a nemzetiségeknek, tudósított a távirati iroda.

Az államtitkár úgy fogalmazott: „vannak olyanok innen kétezer kilométerre, Brüsszelben, akik szeretnék, ha a nemzetiségek nem lennének külön. Nem is értik azt a sok-sok értéket, amit mi egymással megosztva, együtt élve fel tudunk mutatni a világnak, azt a kincset, amit az elődök itt hagytak, azt mi megőrizzük és tovább is fogjuk adni”.

Rovatok