Index Vakbarát Hírportál

Rekviem a 154 éves Főkertért - 24 órás csendes tüntetésbe kezd egy kertészmérnök

2021. szeptember 18., szombat 13:34 | aznap frissítve

A nagy fővárosi cégek egybecsomagolásáról az Index is hírt adott a napokban, a történet lényege röviden, hogy szeptember 1-jével megszűnt a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz és a Főtáv, mindezek jogutóda pedig egy nagy fővárosi holding lett, melyet augusztus 31-én BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. néven jegyzett be a cégbíróság.  

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. megalapítása egyébként nem előzmények nélkül való, hisz Tarlós István főpolgármestersége idején már hasonló feladatkörrel működött a BVH, a Budapest Városüzemeltetési Holding.  Az integráció pénzügyi – több száz milliós – megtakarítás céljával jött létre, egy ekkora cégméretnél ugyanis a pénzügy, a HR és egyéb adminisztratív feladatkörök összevonásával a költségek csökkenthetők.

A Főkert korábbi vezérigazgatója közösségi oldalán gyászolta a „154 és fél évet élt” céget, ugyanakkor Bardóczi László, a főváros főtájépítésze az Indexnek cáfolta, hogy az alkalmazotti létszám csökkene. Bardóczi azt mondta, a Főkertnél kevesebb igazgató lesz, de a vezérigazgató, például Zakar András marad. Az alatta lévő korábbi szinteket összevonják, kirúgni nem fognak senkit. 

A szakember szavai nem győzték meg Megyeri Szabolcs kertészmérnököt, aki portálunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, szombaton déltől "Rekviem a 154 éves Főkertért" címmel csendes, egyszemélyes 24 órás tüntetést tart. A demonstráció a FŐKERT épülete előtt kezdődik és a fővárosi önkormányzat épülete előtt ér véget szeptember 19-én. 

Rovatok