Index Vakbarát Hírportál

Milliókért és birkapörköltért járta volna ki egy szolnoki ügyvéd, hogy megmaradjon ügyfele jogsija

2021. szeptember 24., péntek 11:47

Befolyással üzérkedés bűntette miatt hallgattak ki gyanúsítottként egy szolnoki ügyvédet, aki a nyomozó hatóság szerint pénzt kért ügyfelétől, hogy a bírót megvesztegesse. 

Az ügy előzménye, hogy egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei férfi lánya ellen közúti baleset okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt büntetőeljárás indult. A vádlott apja 2011 májusában, a vádirat benyújtása után azzal kereste meg az általa már korábban ismert szolnoki ügyvédet, hogy lássa el lánya védelmét a büntetőeljárásban. A gyanú szerint az ügyvéd azt ajánlotta a férfinak, hogy kétmillió forintért cserébe a bírót megvesztegetve elintézi, hogy ne vegyék el a lány vezetői engedélyét, csak pénzbüntetést kapjon. Az apa a kért összeget kifizette, de az ügyvéd még egy fazék birkapörkölttel is megfejelte a kérését.

Három évvel később, 2014-ben a férfi testvérét a bíróság ittas járművezetés miatt pénzbüntetésre ítélte, és egy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A férfi ekkor újra felvette a kapcsolatot az ügyvéddel, aki ismét legombolt róla kétmilliót, hogy a másodfokú eljárásban védőként járjon el.

A Központi Nyomozó Ügyészség (KNYÜ)  által kihallgatott ügyvéd nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.  Kovács Katalin, a KNYÜ szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a két közlekedési bűncselekmény ügyében a vádlottakat valóban nem tiltották el a járművezetéstől, arra azonban nincs adat, hogy a pénzt az ügyvéd továbbadta volna a bíróknak.

Rovatok