Index Vakbarát Hírportál

Keszthelyre viszik a vadászati kiállítás üdvözlő szobrát

2021. szeptember 25., szombat 10:31

Közel két és fél év tervezés és szobrászati megvalósítás után elkészült az Egy a Természettel 2021 Vadászati és Természeti Világkiállítás üdvözlő szobra.

Az alkotás Szőke Gábor Miklós műve, ami több, mint 10 tonna hullajtott agancsból épült fel, amelyek találkozása egy bőgő szarvasbikát formáznak meg, és melynek száján keresztül léphetnek be a látogatók a világkiállítás helyszínére – derül ki a Totem létrehozásáról szóló rövidfilmből.

Ahogy az élet minden területén, úgy a munkámban is gyakran merítek erőt és inspirációt a természetből. Szobraim a saját világomban felnagyított antropomorf vadon élő állatok, amelyekhez, a legősibb művészeti ábrázolásokhoz hasonlóan, mágikus erőt és jelentést tulajdonítok 

– osztotta meg a Szőke Gábor Miklós, aki elmesélte, hogy 3 évvel ezelőtt felkértek, hogy hullajtott agancsokból tervezze meg a világkiállítás üdvözlő szobrát. és olyan szimbólumban gondolkodott, amely egy személyben testesíti meg a magyar kultúrát, ezért esett a választása a csodaszarvasra.

A Totem kifejezi a spirituális kapcsolatot az állat és az ember között, száján keresztül belépve a látogatók eggyé válnak a természettel

– fejtette ki a képzőművész.

A Totem jókora alkotás, több, mint 

10 tonna hullajtott agancsokból épül fel, amelyet magyar erdészetek két éven át gyűjtöttek, hogy a szobor megvalósulhasson.

Az mű magassága 15 méter, 20 méter hosszú és 22 méter széles, összsúlya, több mint 30 tonna, az agancsokat rozsdamentes acél vázszerkezet tartja meg. Az agancsok az ország minden tájáról érkeztek, megtalálhatóak köztük gímszarvas-, dám- és őzagancsok, változatosságuk reflektál Magyarország gazdag erdei élővilágára. Az agancsok összefonódása a nemzeti összefogást is jelképezi, köztük számos magánszemély hozzájárulását, melyek lehetővé tették, hogy ez a monumentális műalkotás létrejöhessen. 

Az agancsok kivétel nélkül hullajtottak, így egyetlen egy állatot sem kellett lelőni

A világkiállítás után a Totem majd állandó köztéri szoborként Keszthelyre kerül, ahol a Vadászati Múzeum ősfás parkjában helyezik el, ahol egész évben látogatható lesz.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok