Index Vakbarát Hírportál

Publicus Intézet: a fideszesek 23 százaléka visszatoloncolná a tálibok elől menekülő afgánokat

2021. szeptember 27., hétfő 10:18

A kormánypárti szavazók 23 százaléka visszatoloncolná az Afganisztánból érkező menekülteket országukba – többek közt ez derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Publicus Intézet készített a Népszava megbízásából. 

A felmérés keretében a fővárosiakat megkérdezték arról, hogy ha 2022 tavaszáig egy Magyarországot is érintő menekültválság alakulna ki, akkor kire húznák be az X-et a jövő évi választásokon.

A budapestiek 58 százaléka a Publicus szerint azt mondta, hogy ebben az esetben is ellenzéki összefogásra szavaznának.

Ezzel szemben 28 százalék mondta azt, hogy a kormánypártra voksolna, 14 százalék pedig bizonytalannak nevezte magát. Ezzel ellentétesen nyilatkoztak a vidéken élők, az ő körükben ugyanis 44 százalékra számíthatnak a kormánypártok, szemben az ellenzék 32 százalékával. Országos szinten a voksok 39-39 százalékát kapná meg a kormánypárt a felmérés szerint egy menekültválság esetén.

A kutatás szerint egyébként az emberek nagy többsége, 71 százaléka arra készül, hogy egy, a 2015-öshöz hasonló menekülthullám érkezhet Európába, Magyarországot is érintve. Az emberek mindössze 20 százalék mondta azt, hogy szerintük nem kell ettől tartani.

A menekültekkel szembeni álláspontot illetően nagy különbségek mutatkoznak a kormánypárti és az ellenzéki szavazók közt. A kormánypárti szavazók mindössze 9 százalék mondta azt, hogy helyes magatartás lenne az uniós országok részéről, ha befogadnák azokat, akik bizonyítani tudják, hogy életveszélyes helyzet elől menekülnek. 

Mindeközben a kormánypárti szavazók 23 százaléka azt mondta, hogy a menekülteket egyszerűen vissza kellene toloncolni Afganisztánba.

Az ellenzéki választóknál pont ellenkezőek az arányok: 9 százalék foglalt állást a visszatoloncolás mellett, míg 23 százalékuk volt a befogadás pártján. Ugyanakkor mindkét táborban az volt a többségi álláspont – közel kétharmados eredménnyel –, hogy az Afganisztánnal szomszédos országokat kellene segíteni, és el kellene érni azt, hogy ott tudják kezelni a menekültkérdést.

Rovatok