Index Vakbarát Hírportál

Osztrák föld is kap a Mosoni-Duna vizéből, Mészáros Lőrinc duplán profitál

2021. szeptember 27., hétfő 13:23

Mészáros Lőrinc cégbirodalmának a zászlóshajója, a Mészáros és Mészáros Kft. építő azt a csatornát, amely a Lébény-Hanyi főcsatorna meghosszabbítása után Jánossomorjától viszi el a Mosoni-Duna vizét a Fertő-tőig. A cég 3,8 milliárd forintért végzi el a munkát – hívja fel a figyelmet az Átlátszó

Az elképzelés szerint a cél Jánossomorja és környéke jelenleg nem öntözhető mezőgazdasági területek öntözésfejlesztési lehetőségének és a város rekreációs-, turisztikai vízigényeinek megteremtése, valamint az osztrák határ menti területek vízpótlási lehetőségének biztosítása, aminek az érdekében egy 14 méter széles, 12 km hosszú új csatornát építenek. Ezzel a jelenleg Újrónafőig érő Lébény-Hanyi főcsatornát hosszabbítják meg a Hansági főcsatornáig, vagyis az osztrák határig, a szomszéd ország földjein kívül pedig a Fertő tó is kapna a Mosoni-Duna vizéből. 

Utóbbi miatt a környezetvédők háborognak, mondván, a Mosoni-Duna vizének a kémiai összetétele más,. mint a Fertő-tóé, az előbbi helyrehozhatatlan károkat fog okozni az utóbbiban, ettől függetlenül azonban az Orbán-kormány egy 2020. júniusi rendeletével a projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította.

Figyelemre méltó tény – fűzhetjük hozzá –, hogy egy olyan projekt lett nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőséget, amelynek az egyik célja osztrák földek vízellátásnak a biztosítása, de ez arra is jó, hogy Ausztria ne tiltakozzon túlságosan hangosan a Fertő tó természeti értékeit veszélyeztető 23 milliárdos vízitelep felépítése ellen, amely miatt Magyarország kötelezettségszegési eljárást is kapott a nyakába már.

Ami Mészáros Lőrincet illeti, ő duplán is profitál. Egyrészt azzal, hogy az egyik érdekeltségének, a Lajta-Hanság Zrt.-nek Jánossomorján több fióktelepe van, 13 ezer hektárnyi földön gazdálkodik. Másrészt azzal, hogy benne van a Fertő tavi vízitelep fejlesztésében egy 813 férőhelyes vitorláskikötő építésével, amelyet a Mészáros és Mészáros Kft. végezhet el 9,3 milliárd forintért.

Rovatok