Index Vakbarát Hírportál

A DK szerint Karácsony Gergelynek bocsánatot kell kérnie

2021. szeptember 28., kedd 08:41 | aznap frissítve

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje korábbi Facebook-posztjában elfogadhatatlannak nevezte az offshore-ozást, ezért közölte, hogy nem tudja támogatni az ezzel vádolt székesfehérvári DK-s jelöltet, Ráczné Földi Juditot:

Nem véletlenül került be a közös hatpárti szabályok közé: akinek offshore cége van, az ne akarjon ellenzéki jelölt lenni. Vagy offshore-ozás, vagy változás. Székesfehérváron kiderült, hogy Ráczné Földi Juditnak bizony van, de legalábbis volt offshore-ügye, ráadásul az ezzel kapcsolatos védekezését dokumentumok látszanak cáfolni. Az én személyes etikai normáimba ez nem fér bele, ezért én Székesfehérváron biztosan nem szavaznék Ráczné Földi Juditra.

A DK részéről Vadai Ágnes reagált Karácsony szavaira, posztjában többek között házmestertempóról és arról írt, hogy

Gergő, nekem nagyon fura, hogy meg sem várod a vizsgálat eredményét, hanem már a jelölt kizárását követeled. Hát ez nehezen fér össze azzal a demokráciafelfogással, amit az ellenzék eddig képviselt.

Közben lezajlott az Országos Előválasztási Bizottság vizsgálata, a DK közleménye szerint kétharmados többséggel elutasították a Ráczné Földi Judit elleni beadványt.

A hamis offshore-vád tehát elbukott. A Földi Judit által a bizottságnak benyújtott, közjegyző által hitelesített hivatalos dokumentumok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Földi Judit soha nem volt offshore cég tulajdonosa.

A DK különösen fontosnak nevezi, hogy a hat párt egy-egy delegáltjából álló bizottságnak csak két tagja, az eredeti beadványt benyújtók – az MSZP és a Párbeszéd képviselői – támogatták a jelölt elmarasztalását.

A párt szerint Karácsony Gergelynek is bocsánatot kell kérnie:

Akik a demokrácia legalapvetőbb szabályát figyelmen kívül hagyva még a vizsgálat előtt, a tények ismerete nélkül Földi Judit visszaléptetését követelték, a DK szerint bocsánatkéréssel tartoznak. Különösen vonatkozik ez a hamis vádakat visszatérően nagy nyilvánosság előtt megfogalmazó Karácsony Gergelyre és Tóth Bertalanra.

Az előválasztás első fordulójában ma este 20 óráig lehet voksolni, eddig több mint 570 ezren szavaztak.

Rovatok