Index Vakbarát Hírportál

Döntött a bíróság, négy évet kapott egy ukrán embercsempész

2021. szeptember 28., kedd 09:01

Első fokon négy év börtönbüntetésre ítélte a Makói Járásbíróság azt az ukrán férfit, aki határsértők Nyugat-Európába csempészésében vett részt − tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a férfi a gyógykezeléséhez szükséges pénz megszerzésének reményében vállalta el, hogy határsértőket csempész a román–magyar határtérségből Nyugat-Európába. Július 2-án hajnalban egy autóval Kiszomborról Győrbe szállított 13 határsértőt, akiket embercsempészek juttattak át a román–magyar zöldhatáron.

A férfi még aznap visszaindult Szeged irányába, ahol délután három óra körül 12, magát szír állampolgárnak és egy magát palesztinnak valló embert vett föl, és újra elindult a nyugati határ irányába. A vádlottat mobilalkalmazáson keresztül folyamatosan irányították megbízói, hogy milyen útvonalon és merre haladjon. A rendőrök Makó belterületén állították meg a járművet, a sofőrt őrizetbe vették, és az utasokat előállították.

Az illegális határátlépőket a vajdasági Zomborban levő táborból juttatták át előbb a szerb–román, majd a román–magyar zöldhatáron. A bíróság ítélete az ügyben nem jogerős, azzal szemben a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentett be.

Rovatok