Index Vakbarát Hírportál

Ez a rettegett betegség a magyarok csaknem harmadát érinti

2021. szeptember 30., csütörtök 15:56

A magyar lakosság csaknem harminc százalékánál diagnosztizáltak magas vérnyomást, de vélhetően ennél sokkal több embert érint a probléma. Ugyanis az Egészségügyi Világszervezet szerint a krónikus betegségben szenvedők fele nem is tud a problémájáról, írta a Penzcentrum.hu. Sajnos, az uniós rangsorban Magyarország az egyike azon országoknak, ahol lakosságarányosan a legtöbben küzdenek magas vérnyomással.

A kezeletlen magas vérnyomás idővel a szív, a vese vagy az agy krónikus megbetegedéséhez vezethet.

Az Európai Unióban a 15 évesnél idősebb emberek 22 százaléka szenvedett magas vérnyomástól, 2019-ben, az Eurostat adatai szerint. Horvátországban 37, Lettországban és Magyarországon pedig 32-32 százalék volt a magas vérnyomással küzdő, 15 éven felüliek aránya. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Írországban (12 százalék), Luxemburgban, Romániában és Hollandiában regisztrálták.

A magas vérnyomásban szenvedő nők aránya valamivel magasabb volt, mint a férfiaké, de mindkét nemnél meghaladta a húsz százalékot. A nők esetében Horvátországban, Lettországban és Magyarországon is több mint egyharmad az érintettek aránya. Horvátországban meghaladja az egyharmadot a magas vérnyomásban szenvedő férfiak aránya, Magyarországon ez 29, Finnországban pedig 28 százalék.

Rovatok