Index Vakbarát Hírportál

Magyar helyreállítási terv: színvallásra késztetnék az Európai Bizottságot

2021. október 1., péntek 07:29 | aznap frissítve

Az Európai Parlament (EP) jövő heti plenáris ülésén választ akar kapni arra, hogyan állnak a magyar és a lengyel helyreállítási tervről szóló tárgyalások. Az EP szeretné színvallásra késztetni az Európai Bizottságot, hogy valóban szigorúan számonkéri-e a két tagállamon a pénzügyi segítség feltételeit. Mindenekelőtt az igazságszolgáltatási rendszerre nehezedő politikai nyomás és a korrupció miatt aggódnak.

Magyarországnak négy év alatt több mint 7 milliárd euró, Lengyelországnak csaknem 24 milliárd vissza nem térítendő támogatás jár az EU járványügyi mentőcsomagjából.

Brüsszel mindkét országgal hosszú ideje alkudozik: a budapesti kormánnyal szeptember végéig kellett volna megállapodnia, míg a lengyellel nem is jelöltek ki dátumot.

Hivatalos tájékoztatás szerint a tárgyalások „konstruktív szellemben” folynak, és Magyarországtól elsősorban szabályos és korrupciómentes pénzköltést garantáló kötelezettségvállalásokat várnak. A helyreállítási terveket először az Európai Bizottságnak, majd a tagállami minisztereknek kell jóváhagyni, írta a Népszava.

Azok az országok ugyanis, amelyeknek idén nem sikerül jóváhagyatniuk a nemzeti tervüket, elesnek a teljes összeg 13 százalékát kitevő előlegtől. Ez Magyarország esetében 326 milliárd forint. Az előleget a pénzügyminiszteri jóváhagyást követő technikai részletek tisztázása után szinte azonnal utalják. Brüsszel hangsúlyozza: minden egyes tagországtól csak a jogszabály által előírt vállalásait lehet ellenőrizni, és ezt meg is fogják tenni.

Rovatok