Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor bizalmi emberéhez került minden állami monopólium felügyelete

2021. október 1., péntek 21:46

Orbán Viktor miniszterelnök Bíró Marcellt nevezte ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnökévé – derül ki a pénteken megjelent Magyar Közlönyből. 

Ez az áprilisban létrehozott hatóság látja el gyakorlatilag minden olyan gazdasági vagy közhatalmi terület felügyeletét, amely állami monopóliumban van. Az SZTFH felügyeli a bírósági végrehajtói szervezetet, vezeti a felszámolói névjegyzéket és látja el a dohánytermékek kiskereskedelmével, illetve a szerencsejáték-szervezéssel kapcsolatos hatósági feladatokat.

Akkor a parlamenti vitában az ellenzék egyik legfőbb ellenérve az volt az új, rendeletalkotási jogkörrel ellátott, lényegében az államtól független hatóság létrehozásával szemben, hogy az állami koncessziók feletti felügyelet mellett a bírósági végrehajtásokat és a vállalati csőd- és felszámolási eljárásokat is felügyelő hatóság révén egyes gazdasági körök számára könnyedén és olcsón kimazsolázhatók lesznek a bajba jutott cégek értékesebb vagyonelemei.

A most kinevezett Bíró Marcell, bár nem tartozott az ismertebb politikusok közé, az egyik legfontosabb szerepet töltötte be a kormányzatnál. Ő vezette a Miniszterelnöki Kormányirodát, a kormányzás politikai központját. Ebből a tisztségéből július 31-i hatállyal mentette fel Orbán Viktor.

A Miniszterelnöki Kormányiroda mint szervezeti egység egyedül a miniszterelnöknek van alárendelve, és a kormány döntéseinek előkészítését és végrehajtását felügyeli.

Biró Marcell 2010 óta dolgozik a kormányzatnál, és azóta sok poszton megfordult. Volt a Navracsics Tibor vezette közigazgatási tárcánál, majd annak államtitkára lett. Négy éve követte Navracsicsot a külügyminisztériumba, majd Szijjártó Péter érkezésekor távoznia kellett, és egy évig Pintér Sándor kabinetfőnöke volt. Utána a Rogán Antal vezette minisztériumban a kabinetiroda közigazgatási államtitkára lett. Ezt követően, annak 2018-as megalakulásakor került a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság elnökét – aki rendeletalkotási jogot kap – a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre. Négy elnökhelyettesének megbízatása ugyanennyi időre szól, őket az elnök nevezi ki.

Rovatok