Index Vakbarát Hírportál

Nem szerepel, de nem is szerepelhet egymás mellett Karácsony és Márki-Zay a szavazólapon

2021. október 5., kedd 14:28

Nem kis feszültséget okozott az ellenzéki összefogásban, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter kezdeményezte az előválasztási szabályok átírását. A két polgármester azt szeretné, ha nevük egymás mellett szerepelne a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában. Nem így lesz.

A második forduló szavazólapjai – három névvel (Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely) – már nyomdában vannak, értesült az Index.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter kezdeményezésével összhangban a Párbeszéd kért módosítást, de az Országos Előválasztási Bizottság nem fogadta el.

Ha valaki mégis visszalépne, annak a nevét majd filctollal húzzák le a szavazólapról, ezt azonban csak vasárnapig teszik meg, vagyis addig Karácsony Gergelynek és Márki-Zay Péternek el kell döntenie, ki lép vissza a másik javára.

A főpolgármester és a hódmezővásárhelyi polgármester az előválasztás első fordulója után egyeztetett arról, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként együtt indulnak tovább a második fordulóban. Hétfőn bejelentették: kezdeményezik, hogy egymás mellett szerepelhessen a nevük a szavazólapon. A két politikus együttműködése egyértelműen az első fordulót megnyerő Dobrev Klára győzelmét akadályozná meg.

Az Index úgy tudja, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter csütörtökre hozhat végleges döntést az együttműködésük formájáról, és az is kiderülhet, ki lép végül vissza.

Az előválasztás lebonyolítását segítő Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György az Indexnek arról beszélt: kizártnak tartja, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együtt szerepeljen a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójának szavazólapján. Azt is mondta: ha két jelölt együttműködik, és arról politikai döntés születik, azzal nincs semmi baj, de azt nem lehet mások rovására tenni, illetve nem lehet a játékszabályokat játék közben átírni.

Magyar György hangsúlyozta: ha Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter kezdeményezése mégis átmenne valamilyen csoda folytán az Országos Előválasztási Bizottságon, akkor a civil választási bizottság feláll, és nem segíti tovább az előválasztást sem szavazatszámlálással, sem pedig technikai háttérrel.

Hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában Dobrev Klára „kicsit zavaros javaslatnak” nevezte Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös indulását. A DK miniszterelnök-jelöltje szerint nem lehet megtenni a szavazókkal, hogy ne tudják, pontosan kire szavaznak.

Jakab Péter egy keddi Facebook-bejegyzésében a Karácsony–Márki-Zay-megegyezésre utalva azt írta: itt kell hogy bekapcsoljon a vészvillogó.

Az összefogás ugyanis nem két ember, hanem hat párt és a mögöttük álló szavazók közös kormányzását jelenti. Az előválasztás pedig azt, hogy a választók döntik el, ki legyen az az EGY, aki kihívhatja Orbánt. Így indultunk neki, és így is fogjuk az előválasztást végigvinni. A választók akaratától nem félni kell, hanem elfogadni. A szabályokat nem átírni kell, hanem betartani

– fogalmazott a Jobbik elnöke a közösségi oldalán.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodása azt sugallja: nem kormányképesek, mivel ahhoz hozzátartozik az is, hogy képesek döntéseket hozni. Az Indexnek azt mondta: „bárkit is jelölnek végül kormányfőnek, a másik félnek innentől olyan zsarolási potenciálja lesz vele szemben, ami annak politikai mozgásterét minimálisra csökkenti”.

(Borítókép: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok