Index Vakbarát Hírportál

Az EP-delegáció vezetője veszélyeket lát Magyarországon

2021. október 6., szerda 08:25 | aznap frissítve

Múlt héten Budapestre látogatott az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) delegációja. Elsősorban a jogállamisági normák magyarországi érvényesüléséről, valamint a sajtó és a tudományos élet szabadságáról tájékozódtak.

Orbán Viktor nem fogadta a küldöttséget, Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, hogy a miniszterelnöknek fontosabb dolga volt. A delegáció magyar tagja, Donáth Anna az Indexnek korábban elmondta, arról kérdezte volna Orbán Viktort, hogy „miért menekül a Pegasus kiberfegyvert érintő kérdések elől”.

A háromnapos látogatás alkalmával az EP-képviselők napirendjén szerepelt találkozó Varga Judit igazságügyi miniszterrel, Pintér Sándor belügyminiszterrel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel, kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel, továbbá a Legfelsőbb Bíróság, az Alkotmánybíróság, az Országos Bírósági Hivatal, illetve az Országos Bírói Tanács és a Magyar Bírói Egyesület képviselőivel. Emellett megbeszélést folytattak az alapvető jogok biztosával, az oktatási és tudományos szervezetek képviselőivel és számos kulturális intézmény képviselőjével is.

Gwendoline Delbos-Corfield, a delegáció vezetője az Euronewsnak egy jobbikos országgyűlési képviselőt idézve kifejtette, hogy Magyarországon egyfajta „egypártrendszer van”, ami azt jelenti, hogy

egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhova, a médiától az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig, azt jelenti, hogy sok mindent tud ellenőrzése alatt tartani a választásokon.

A politikus ennek ellenére reméli, hogy a választások tisztességesek lesznek, de ezt kérdésessé teszi számára az, hogy

az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat, mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatók csak meg.

Delbos-Corfield szerint ez megakadályozza az igazi, tisztességes választásokat. A politikus arra is kitért, küldöttségük megbeszélésein nem szerepeltek a főtémák között az LMBTQ-jogok és a bevándorlás.

A delegáció vezetője a jogállamiságról úgy fogalmazott, hogy az

az Európai Unió olyan szövegekre és chartákra épül, melyek azt mutatják, hogy ezek a jogállamisági nézőpontok nem vitathatók, és nem lehet különböző definíciójuk.

Hozzátette, hogy amikor a kormány azt mondja, hogy nem ért egyet az ő definíciójukkal, akkor onnantól nehéz együtt dolgozni.

A küldöttség két tagja, Jorge Buxadé Villalba (Európai Konzervatívok és Reformerek, Spanyolország) és Nicolas Bay (Identitás és Demokrácia, Franciaország) többször kiállt a magyar kormány mellett, de Delbos-Corfield állítása szerint ők

sokszor nem vettek részt a találkozókon, később érkeztek, korábban távoztak, vagy külön megbeszélésekre mentek

a magyar kormány képviselőivel és kormánypárti szereplőkkel, ezért nem tekinthetők semlegesnek.

Nem azért mentünk Budapestre, hogy politikai állásfoglalásokat tegyünk, hanem azért, hogy figyeljünk és jegyzeteljünk.

– szögezte le a Zöldek képviselője, aki azt is elárulta, hogy decemberben terjesztenek be jelentést Magyarországról az EP-ben. Varga Judit igazságügyi miniszter a Hír TV-n egy „durva politikai boszorkányüldözés” részének minősítette a LIBE-bizottság magyarországi látogatását.

Rovatok