Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Karácsony Gergely joggal aggódik

2021. október 6., szerda 14:58

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója néhány perccel ezelőtt ért véget. Ezen bejelentette, hogy hiába a Medián és a Závecz Research közvélemény-kutatása, amelyek szerint Márki-Zay Péternek nagyobb esélye van a győzelemre Dobrev Klára ellen, nem lép vissza a második fordulótól.

Márki-Zay Pétert meglepte Karácsony Gergely bejelentése, mert abban állapodtak meg, hogy ma délután 6 órakor folytatják a tárgyalásokat, és holnap állnak a nyilvánosság elé.

Karácsony Gergely most megpróbál kész helyzetet teremteni, az eddigi tárgyalások menetét megszakítva, érthető módon megpróbál engem kész helyzet elé állítani.

A miniszterelnök-jelölt úgy látja, hogy a politikában szokványos lépésről van szó, viszont Karácsony Gergely került kész helyzet elé, az őt megállító villamos közvélemény-kutatások formájában érkezett. (Még egy vasárnapi kampányrendezvényen fogalmazott úgy a Telexnek nyilatkozva, hogy legfeljebb akkor lépne vissza, ha elüti a villamos.)

Hiteles adatok alapján kijelenthető, hogy Karácsony Gergelynek most minimális esélye sincs arra, hogy megverje a második fordulóban Dobrev Klárát és legyőzze Orbán Viktort jövő tavasszal

– véli Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter délelőtt arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy ne tegyen elhamarkodott bejelentést. Ő továbbra is tartja magát ahhoz, amit legutóbb megbeszéltek, és ott lesz a ma 18 órára kitűzött tárgyaláson.

Arra kérem önöket, hogy nyugalommal és megértően fogadják Karácsony Gergely bejelentését. Tudom, hogy a politikai játszmáknak része az, hogy a másikat kész helyzet elé állítjuk. Mi azonban az országot akarjuk megmenteni Orbán Viktortól.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor legyőzését tartja célként a szeme előtt.

Ha Karácsony Gergely eltökélt abban, hogy az eddigi megállapodásaink helyett mégis hárman induljunk, a jelen kutatások alapján ennek is bátran elé tudok állni.

Ugyanakkor azt is látja, hogy Karácsony Gergellyel szövetségben tudják a legnagyobb eséllyel legyőzni a Dobrev Klárával jelentkező veszélyt, hogy Orbán Viktort nem tudják leváltani.

A miniszterelnök-jelöltek versenyének végeredménye az ellenzéki előválasztás első fordulójában:

  1. Dobrev Klára: 216 248 szavazat (34,84 százalék)
  2. Karácsony Gergely: 169 434 szavazat (27,30 százalék)
  3. Márki-Zay Péter: 126 628 szavazat (20,40 százalék)
  4. Jakab Péter: 87 378 szavazat (14,08 százalék)
  5. Fekete-Győr András: 21 050 szavazat (3,39 százalék)

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok