Index Vakbarát Hírportál

Energia áremelések: így is, úgy is a fogyasztókon csattan az ostor

2021. október 7., csütörtök 21:48

Miközben a lakosságnak a rögzített rezsidíjak miatt egyelőre fel sem tűnik, a magyar vállalkozások jelentős részénél már súlyos problémát okoz a gáz és az áram brutális drágulása. Jövőre pedig százmilliárdokkal költhetnek többet a magyar cégek áramra és gázra, mint eddig, írta a g7.hu. 

A megugró kiadásokat a többség nem tudja, és nem is akarja kigazdálkodni, különösen, hogy sok iparágban az alapanyagok ára is drasztikusan emelkedett. Aki teheti, megpróbálja áthárítani a növekvő kiadásait a vevőire. Így végső soron például a kenyér és az ásványvíz árában, avagy éppen a szolgáltatások árában kell megfizetni a soha nem látott áram- és gázdrágulást.

A magyar vállalkozások szeptemberben a tavalyi 51 milliárd forinttal szemben 183 milliárdot költöttek volna energiára, ha a tőzsdei árak a viszonyítási alap. A portál szerint a cégek szempontjából két helyzet képzelhető el, és egyik sem épp optimális. Azok, akik csak rövidebb időre vagy tőzsdei árakhoz kötötten szerződtek, már most is méregdrágán veszik az energiát, mások januártól szembesülhetnek a brutális áremelkedéssel.

Rovatok