Index Vakbarát Hírportál

Az EMMI szerint Dobrev Klára áll a pedagógusok sztrájkbizottsága mögött

2021. október 7., csütörtök 17:52

„A szakszervezetek akciója kapcsán sajnálatosnak tartjuk, hogy ők is beszálltak a kampányba, legalábbis erre utal, hogy a sztrájkbizottság megalakításáról a DK közleménye alapján a Dobrev Klárával történő találkozókon született döntés” – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az ATV kérdésére. 

Mint megírtuk: rendkívüli sajtótájékoztatót tartott kedden délelőtt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az eseményen bejelentették, hogy közös sztrájkbizottságot alakítanak az oktatás problémáinak megoldása érdekében. A sztrájktárgyalásokat már tavaly márciusban megkezdték, de a pandémia miatt haladékot adtak a kormánynak. A szakszervezetek most ismét lépnek, elsősorban béremelést és tehercsökkentést követelnek.

A kormányzati reakciót élesen bírálta a PDSZ. Közölte: 

a kormány reakciója azt mutatja, hogy nem képesek értelmes és lényegi válaszokat kisajtolni magukból. Szomorú hazugság, hogy a PDSZ „beszállt volna a kampányba”, vagy hogy bármilyen külső szereplővel történő egyeztetést követően született volna döntés a sztrájkbizottság újraindításáról.

A két szakszervezet közös állásfoglalásában pedig úgy fogalmazott: a két sztrájkbizottság egyesítése tavalyi ötlet, nem a Dobrev Klárával történt találkozó eredménye. Az egyesítésről született tavaly márciusi döntés óta pedig „csak romlott a pedagógusok, az oktatásban dolgozók anyagi helyzete, társadalmi megbecsültsége, miközben nőtt a tanárhiány, vagyis a követelések továbbra is jogosak.”

A PSZ számításai szerint a 2021-es minimálbérrel összevetve (167 400 forint) 2015-től 2021 októberéig a kormány átlagosan 17 havi fizetést vett el minden pedagógustól. Az idei iskolakezdés alkalmából a PDSZ felmérést végzett a közoktatásban dolgozók körében a megélhetés, anyagi biztonság témaköreiben. A 2525 pedagógus bevonásával végrehajtott felmérésből jól kirajzolódik, hogy az oktatásban dolgozók jelentős része küzd valamilyen fajta anyagi nehézséggel és a pedagógusok általánosságban elégedetlenek a fizetésükkel – emlékeztet a Mérce, hozzátéve: a PDSZ felmérése szerint a tanártársadalom jelentős, része a mélyszegénység peremén egyensúlyozik. 

Rovatok